Как противозачатъчните променят настроението

Могат ли да отключат депресия

06 ноември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Според ново обширно проучване жените, които вземат противозачатъчни, има по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с депресия.

Милиони жени по света вземат хормонални контрацептиви и с времето има събрани много свидетелства, че те може да влияят на настроението. За да се разгледа мащабът на този проблем, учени от Дания започнали проучване на медицинските картони на повече от един милион жени и млади момичета между 15 и 34 години. Разглежданите данни са събирани между 2000 и 2013 г.

Станало ясно, че при тези, които ползвали комбинирани противозачатъчни, има 23% по-голяма вероятност да им бъде предписан антидепресант, най-често след първите шест месеца от започване с контрацептива. За жените, които вземали хапче само с прогестин (синтетична форма на хормона прогестерон), процентът на вероятност за предписване на антидепресанти или поставяне на диагноза депресия е 34 повече в сравнение с тези, които не ползват хормонална контрацепция.

Проучването установило, че са засегнати не само жените, приемащи таблетки, а и тези с контрацептивни импланти, лепенки и вътрематочни устройства.

Подрастващите момичета били изложени на най-голям риск. За тези на комбинирани противозачатъчни процентът е 80, а за тези на прогестин таблетки вероятността да трябва да приемат антидепресант е над два пъти повече в сравнение с връстничките им, които не ползват противозачатъчни.

Учените от Университета в Копенхаген изтъкват, че за жените е два пъти по-вероятно да страдат от депресия в някакъв момент от живота си за разлика от мъжете, макар че процентите са еднакви преди пуберитета. Като виновници за това се посочват плаващите нива на двата женски хормона естроген и прогестерон. Според изследвания повишените нива на прогестерон може да влошат настроението.

Авторите на настоящото проучване казват, че все още не е достатъчно изследвано влиянието на хормоналната контрацепция в ниски дози върху настроението и вероятно върху депресията.

Други учени смятат, че изследването не трябва да е причина жените да спират с хормоналната контрацепция. Д-р Шана Джаясена, старши клиничен лектор по репродуктивна ендокринология към Имперския колеж в Лондон казва: „Това проучване повдига важни въпроси за противозачатъчните таблетки. При над един милион датски жени депресията се асоциира с ползването му. Но изследването не доказва (нито твърди), че противозачатъчното играе роля при развитието на депресия. Въпреки това знаем, че хормоните играят основна роля в регулирането на човешкото поведение.

Като се има предвид големият мащаб на проучването, е необходима допълнителна работа, за да се види дали подобни резултати могат да бъдат повторени и сред други населения и да се установят евентуалните биологични механизми, които може и да лежат в основата на всяка връзка между противозачатъчните и депресията. Дотогава жените на бива да бъдат разубеждавани да вземат хапчета.“

Д-р Али Куба от факултета по сексуално и репродуктивно здраве към Кралския колеж по акушерство и гинекология също смята, че са необходими по-нататъшни изследвания.

„Има съществуващи клинични доказателства, че хормоналната контрацепция може да влияе на настроението на някои жени, но по никакъв начин от това проучване не може да се направи причинно-следствена връзка, затова е необходимо още да се изследва депресията като потенциален страничен ефект на хормоналната контрацепция“, казва той.

„Жените не трябва да се притесняват от тези данни, тъй като всяка реагира различно на различните контрацептивни методи. Има разнообразие от методи за контрацепция включително хапчета, импланти, инжекции, вътрематочни устройства, влагалищни пръстени и затова съветваме жените да обсъдят всички възможности с лекаря си. Тогава може да поговорят и за възможните странични ефекти и по този начин може да се вземе решението за най-подходящия за тях метод.“

Източник: The Guardian

Коментари
Последни видеа