Любопити факти за зрението на бебето

Етапи на развитие и с какви полезни упражнения да го стимулирате

18 май 2022 г.

Снимка: Getty

Новороденото може да различава само светлината и тъмнината. Няколко дни по-късно то вече вижда неясните очертания на предмети. На 2-3 седмици се опитва да фокусира очите си върху по-едри предмети, разположен на разстояние 25-30 см от него. 
Още в болницата специалистите трябва да установят дали  то има видими аномалии в развитието на очите или инфекции, които може да са се появили преди, по време или след раждането, обяснява офталмологът д-р Евгени Лихникевич.
От втория месец бебето започва ясно да различава лицето на майката и едновременно да върти главата и очите си, ако нещо привлече вниманието му (движещи се хора, играчки).
След това то започва плавно да следва с поглед обекти, движещи се хоризонтално. По-късно вертикално, а накрая и в кръг.

По време на консултация. Лекарят ще обърне внимание на размера на окото (голямо или малко) и цвета на зеницата: в нормално състояние тя трябва да е черна, но понякога поради аномалии в развитието става, например, жълтеникава.
Не се учудвайте, ако лекарят, забелязвайки, че бебето примижава, ви изпрати на консултация с невролог. В някои случаи страбизмът се появява в резултат на нараняване по време на раждане.
До 6 месеца очите на бебето могат да се събират към носа или да гледат в различни посоки и да си мислите, че е кривогледо. Това е така, поради физиологичната слабост на мускулите. Ако обаче страбизмът продължава по-дълго, трябва да се консултирате с лекар.

2-4 месеца. До втория месец бебето започва да разпознава любимите хора от разстояние 2-3 метра и се оживява, когато ги види. То следва с двете си очи ярка играчка, разположена на 50–60 см от него. Движението на очите става координирано, започва да се формира бинокулярно зрение.

Въпреки факта, че слъзният канал се отваря още преди раждането, сълзи се появяват чак на два месеца. Ако това не се случи, течността от окото ще се натрупа в слъзния сак, в резултат на което може да започне възпаление: във вътрешния ъгъл на окото ще се появят капчици гной. За да се избегне гноен конюнктивит, в родилния дом в очите на бебето лекарите капят няколко капки сребърен нитрат. Ако въпреки това то покаже признаци на инфекция при завръщане у дома, трябва да се консултирате с вашия педиатър. Той ще предпише капки за промиване на очите и антисептични капки, като в същото време ще ви покаже как да изчистите слъзния канал, като леко масажирате долния клепач от вътрешния към външния ъгъл на окото.

При новородените очите са с 3 мм по-къси, отколкото при възрастните. Роговицата е по-дебела, а лещата е почти кръгла. Поради това детето се ражда далекогледо: зрителната острота при кърмачетата обикновено е + 3-4 диоптъра.

Снимка: Getty

6-12 месеца. На шест месеца бебето започва да разпознава мама и татко на разстояние 2-3 метра, знае как да гледа от близко разположен обект към далечен и обратно, без да го изпуска от поглед.

На 8-12 месеца то активно търси предмети, които изчезват от полезрението му.

Консултирайте се с лекар, ако забележите, че то не фиксира играчката с поглед, не наблюдава движещи се предмети и зениците му не реагират на светлина.

На една година. Детето вижда предмети на разстояние 5 метра. По време на консултация при офталмолог, той ще измери зрителната острота и рефракцията (пречупващата сила на окото), за да се определи дали детето има склонност към миопия.

Полезни упражнения
За правилното развитие на зрението детето трябва да гледа както близки, така и далечни обекти.
Закачете ярки картини по стените на детската стая. Насърчавайте детето да ги гледа от различно разстояние. Често го дръжте на прозореца и заедно наблюдавайте предмети в двора.

В количката или в кошарката нека бебето е с гръб към вас, така че да гледа не само към вас, но и в далечината.
Зрението се тренира и чрез контрастни цветови комбинации, така че се опитайте да подберете разноцветни и арки играчки.
Зрението се развива заедно с двигателните умения – затова за детето е важно не само да разглежда предмети, но и да ги докосва, да ги хвърля и да ги слага в устата си.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа