Много течности или ... 3 мита за отоците по лицето

Защо подпухваме и как да се избавим

01 октомври 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Много жени имат сериозен проблем – отоците по лицето. Те могат да се случат във всяка възраст. И не само на жените. Затова има и много митове около причините, които ги пораждат.

Мит №1: пиете много течности
Често чувате обяснението, че отоците се дължат на това, че пиете твърде много течности. На практика отокът се явява заради недостиг на течности в организма. Когато в клетките водата не е достатъчно, те я губят и тя отива в междуклетъчното пространство. От това лицето подпухва и изгледа оточно.
Може да се случи и когато пиете вода. Причината е, че водата не стига до клетките. Дължи се на дефицит на минерали, проблеми с хормоналните нива или хроничен стрес. В тези случаи е нужна консултация със специалист.

Мит №2: отоците възникват заради възрастта
Организмът разполага с биохидравлична система, която във всяка възраст може да откаже да работи. Тогава по механичен път лимфната течност престава да се движи и е в застой. Ако лифо и венозното обръщение в областта на шията е затруднено, то лицето подпухва. Естествено, с напредване на възрастта състоянието се влошава.

Мит №3: добре е веднага да се избавите от отоците
Сам по себе си отокът представлява застой на токсична течност. Затова всеки е убеден, че е най-добре веднага да се избави от нея. На практика обаче освобождаването трябва да стене постепенно, за да не причини естетически проблеми. Например, бръчките да се увеличат или пък очите да хлътнат.
Не е добра идея на лицето да се прави лимфнодренажен масаж. Той ще стимулира бързото премахване на отока, но няма да спаси от описаните вече последици.
Раздвижването на течностите в организма трябва да стане от шийния отдел, мускулите да се освободят от напрежението и спазъма, а кръвообращението да се възстанови. С други думи – кожата да се подхрани.

Източник, превод Мона Василава 

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.