Може ли да забременеем по време на цикъл

По-разумно е да не поемаме такъв риск, съветва гинеколог

08 ноември 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Може ли да забременеем по време на цикъл?

Краткият отговор е: може 
Дългият: Дали ще правите секс по време на месечниня цикъл е лично решение и всяка двойка приви своя избор. Ако сте решили, че и двамата нямате нищо против, не забравяйте за контрацептивите.

Митът, че по време на цикъл, жената не може да забременее, с свързан най-вече с така наречения „календарен метод“, с който се определят „опасните“ (когато бременност може да настъпи) и „безопасните“(когато е по-малко вероятно) дни в месеца.
Този метод е един от най-спорните и е с ниска надеждност (има риск в 24% бременност да настъпи). Освен това въобще не предпазва от инфекции, които се предават по полов път.

От друга страна малко са жените, които могат да се похвалят с напълно редовна менструация. А, за да се разчита на календарния метод, тя трябва да е изключително редовна.

„Сперматозоидът живее в половите пътища на жената до 7 дни, а овулацията се случва около 14-ия ден на цикъла. Ако менструацията продължи 7 дни, то сексът в последния ден на цикъла, може да доведе до бременност“, обяснява гинеколожката д-р Татяна Румянцева.

Изводът е прост. Когато жената е в цикъл, рискът да забременее е доста по-нисък отколкото в дните преди овулация. Но в нито един от дните на менструалния цикъл, той не е равен на нула.
Така че жената трябва да разчита на надеждна контрацепция.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа