На каква възраст детето прави първи стъпки

Етапите на самостоятелност, какво може да се обърка и как да помогнете

20 Септември 2022 г.
На каква възраст детето прави първи стъпки

Снимка: Getty

През първата година от живота детето прави огромен скок в развитието си - от хленчещо вързопче с пелени то се превръща в любопитно малко човече, което се движи само.
От раждането си, бебето активно овладява все повече и повече нови двигателни умения, постепенно развива мускулите и координацията на движенията.
Ето как се случва това на етапи, обяснява педиатърът д-р Ирина Сусенкова.

На старт, готови, ходом !

- на 1-3 месеца – задържа главата си изправена, хваща предмети;

- на 3-6 месеца – обръща се, повдига горната част на тялото, сяда;

- на 6-9 месеца – стои, хванато за опора;

- на 9-12 месеца - пълзи на четири крака, стои без опора, ходи с опора;

- на 14-15 месеца - ходи самостоятелно.

Възрастта на овладяване на определени умения е индивидуална и зависи от телосложението на детето, умението за балансиране, мускулния тонус, мотивацията и помощта на родителите.
Първи  „стъпки“ бебето може да направи още през първите седмици след раждането. Ако го вземете под мишниците и го „поставите“ до твърда опора, то ще се опре на крачетата. И ако го наклоните леко напред, ще прави стъпки във въздуха.

„Автоматичната походка на новородените“

не е истинско ходене, както ние го разбираме, а безусловен рефлекс, който изчезва след около 1-2 месеца.
Независимо от това, липсата на този рефлекс може да означава предишна хипоксия, травма или други нарушения, които не бива да се пренебрегват от родителите.
Бебето развива мускулите на краката, докато се учи да се преобръща и сяда, и от около пет месечна възраст ще се радва да „скача“ - да се оттласква с краката си от коленете на възрастен, ако го държите подмишници.


Снимка: Getty
След като е започнало да седи самостоятелно и е изпитало предимствата на изправената позиция (добра видимост, свободни ръце за игра), от около осем месеца то най-вероятно ще се опита да стане, като се държи за креватчето или за мебелите. И това означава, че след няколко седмици то ще започне да ходи из къщата, да се държи за мебели, периодично да пада или да сяда, да пълзи до нова опора, да става отново и да продължава напред.

Когато нищо от това не се случи

- Ако детето не започва да ходи до 1,6 години или се придвижва много несигурно и няма напредък, най-вероятно има някаква неврологична причина: това може да са последиците от нараняване (раждане, черепно-мозъчна), церебрална парализа, наследствени заболявания, аномалии в развитието на нервната система, водещи до забавяне на двигателното развитие.
След преглед и серия от тестове неврологът ще може да разработи рехабилитационен курс.

- Пада често, постоянно ходи за ръка с възрастен, не иска да ходи само. Една от причините може да е, че то не вижда добре - заслужава си да бъде прегледано от офталмолог.

- Страхува си да ходи самостоятелно, въпреки че вече е физически готово за това. Може би проблемът е чисто психологически: то може да е много предпазливо само по себе си, или някога много се е уплашило от нещо, или да е било наранено, когато се е опитало да ходи самостоятелно, а сега не смее да повтори този експеримент.
Във всеки случай не е нужно да му се карате или да го пришпорвате. Важна е подкрепата на родителите, тяхното приятелско отношение и желание да го стимулират да ходи и да го хвалят за успехите.

- Има значителни нарушения на походката. Причината може да е недиагностицирана навреме луксация на тазобедрената става: ортопед трябва да прегледа бебето, за да изключи тази възможност.

- Детето постоянно ходи на пръсти. Възможна причина е повишен тонус (спазъм) на мускулите на прасеца. Най-вероятно ще ви е необходим масаж, курс на специална гимнастика, специализирани обувки.

- Положението на краката при ходене е различно от нормалното. Обикновено краката са успоредни едно на друго и при ходене това положение се запазва. Когато бебето започне да ходи, има доста голямо натоварване на краката и тъй като стъпалото все още не е напълно оформено и могат да се появят различни отклонения.
При всяка патология на стъпалото има неправилно преразпределение на натоварването при стоене и ходене. С времето то може да прогресира значително. Следователно, когато се появят отклонения, е необходимо да започнете корекция.

Снимка: Getty

Рано или късно?
Възрастта, на която детето започва да ходи, зависи, наред с други неща, от неговия темперамент. Смята се, че по-спокойните, по-съобразителни деца предпочитат по-сигурен начин на придвижване - пълзенето - и се научават да го правят невероятно сръчно и бързо, вместо да започнат активно да ходят.
Подвижните, импулсивни деца, напротив, започват да ходят доста рано, бързо преминавайки към бягане.
Едрите, закръглени деца може да се научат да ходят малко по-бавно от децата със средно тегло. Просто физически им е малко по-трудно да се повдигат и „носят“ сами.

Как да помогнете:

- Детето трябва да седне, да стане и да тръгне само. Не го насилвайте, не го поставяйте постоянно на крака, ако все още не е готово за това.

- Дайте му възможност да се движи, насърчавайте движението: правете упражнения заедно, не ограничавайте движенията му, оставяйки го в креватчето или кошарата. Колкото повече се движи детето, толкова по-бързо усвоява нови умения.

- За да може бебето да се научи да става и да се движи с опора, му предложете някаква стабилна мебел - табуретка или малко столче: то може да става с тяхна помощ, да се разхожда или да се движи, бутайки го.
След като усвои този етап, можете да му предложите играчка на колела (количка или играчка количка), за да може да върви зад нея, като се държи за дръжката.

Снимка: Getty

Можете да помогнете за първите стъпки:

- поставете го между краката си и, водейки за двете ръчички. Понякога пускайте едната или другата;

- застанете на колене пред бебето, протегнете двете си ръце към него и първо го хванете за ръцете и го доведете до себе си, а след това просто протегнете ръцете си към него, насърчавайте, викайте и го канете да се пусне от опората и направи няколко крачки към вас.

- Проходилки и "скачащи гащи" няма да помогнат то да се научи да ходи по-бързо или по-добре. Трябва да ги възприемате като атракция - възможност да го занимавате за няколко минути и по този начин да улесните живота на майката.
Можете да започнете да ги използвате едва след като то е започнало да седи стабилно с изправен гръб. Най-добре е да се консултирате с лекар, преди да ги купите, за да избегнете изкривяване на гръбначния стълб. По принцип такива устройства могат да се използват за 3-5 минути максимум 2-3 пъти на ден.

Понякога родителите използват така наречените "поводи" или презрамки, които поддържат детето по време на разходка. Те са от помощ за родителите, защото намалят напрежението в гърба и няма нужда постоянно да се навеждат.
Може да го разхождате така по асфалта, за да го предпазите от болезнено падане. Но по тревата е по-добре е да му дадете възможност да се движи самостоятелно, да се научи да пада и да става отново.

Мона Василева

 

Заедно

Как се научаваш да ходиш

Здраве

А вашето дете вече проходи ли

Здраве

Без въобще да пълзи, бебето проходи

Здраве

Вашето бебе на 11 месеца: То ходи все по-стабилно

Още от Здраве

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Майка снима новите умения на бебето си. Снимка: Getty

Какво трябва да умее бебето на 4 месеца

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите