На път с кола в жегата: какво се случва с детето минута по минута

Отвореният прозорец не е спасение, особено ако колата е с тъмен цвят

23 май 2022 г.

Снимка: Getty

Навън става все по-топло, а пътешествията с кола на дълги разстояния, тепърва предстоят. Лекари предупреждават: не оставяйте продължително детето в колата. Експериментите показват, че дори в сравнително хладен летен ден температурата в затворения автомобил може да достигнат 40-52°C.

Децата са невероятно податливи на топлината. Дори колата да е паркирана на сянка с отворен прозорец, това няма да е от голяма помощ.

Ако на вън е 19°C в облачно време

След 60 минути започва хипотермия, изпотяване, жажда. Детето става много неудобно.

На 90-та минута телесната температура достига 38-39°C. Детето се поти силно, сърдечна честота се ускоява. Децата с епилепсия могат да получат гърч.

След 150 минути телесната температура се повишава до 40 ° C, започва дехидратация, слабост, повръщане, пипадъци, задух - всички тези явления са животозастрашаващи.

Ако колата е с тъмен цвят, тя се загрява по-лесно и всичко се случва още по-бързо. Хипотермията, обилното изпотяване и жаждата могат да се появят в рамките на 45 минути.
Към 65-ата минута детето се изпотява обилно, зачервява се, а пулсът му се ускорява.
На 95-та минута телесната температура достига 40°C - то има признаци на дехидратация, слабост, повръщане, задух и може да припадне.


Снимка: Getty

Ако на вън е  24°C и има лека облачност
След 40 минути детето ще започне да се поти и ще ожаднее. Ако колата е с тъмен цвят, това ще се случи само за 35 минути.

След 60 минути детето се изпотява обилно, зачервява се, пулсът му бързо се ускорява, а децата с епилепсия могат да получат конвулсии. Отново, ако колата ви е черна, това се случва на 50-ата минута.

След 90 минути (80 в тъмна кола) последствията вече могат да станат животозастрашаващи.

160 минути (125 минути в тъмна кола) е необходима спешна медицинска помощ: детето ще започне да страда от силно главоболие, ще му се вие свят, ще бъде объркано, може да получи и халюцинации.

Протекторите и тонирането на прозорците няма да помогнат. Те леко ще забавят темпа на повишаване на температурата в купето. 
Ако оставите прозорците частично отворени, температурата в колата може да се понижи, но това няма да е достатъчно. .
В кола с отворени прозорци можете да оставите детета за максимум 30-60 минути (в зависимост от температурата навън), без да има последствия за здравето му.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.