Не помагат, а вредят: 5 популярни метода за лечение на кашлица и хрема

Въпреки че нямат ефект и са опасни, много родители ги прилагат

08 ноември 2022 г.

Популярните бабини методи понякога помагат при лечение на респираторните заболявания, подобряват състоянието, но има и такива, които са абсолютно безполезни.
Най-вредните от тях коментират спициалисти. 

Пластири
Синапени пластири или компреси, които загряват гърба и гърдите, се предписваха едно време за лечение на кашлица. Основният принцип на този метод е да се затоплят тъканите в областта, където се намират белите дробове. Смятало се, че помага при бронхит и пневмония.

„На практика обаче топлината прониква само до дълбочина от сантиметър. Всъщност се загрява само кожата, не и вътрешните органи. В допълнение, процедурата може да доведе до изгаряне на кожата“, обяснява педиатърът д-р Екатерина Потеряева.

Инхалации
Детето стои над тенджера с вряла вода, в която се добавят етерични масла. Прилага се често за лечение на кашлица. Има обаче реален риск от изгаряне.
Освен това при силно нагряване етеричните масла губят полезните си свойства и големите капки пара не винаги проникват в белите дробове.
По-разумно е да се използва специален инхалатор, който разпръсква парата на ситни частици а в комбинация с физиологичния разтвор или други лекарства, процедурата е ефективна и облекчава кашлицата.

Витамин С
В миналото се смяташе, че ако детето се разболее, трябва да му дадете ударна доза витамин С - тогава ще оздравее по-бързо.

„Няма научни изследвания, доказващи ефективността на витамин С при лечение на остри респираторни вирусни инфекции. За момента това е непотвърден мит. Освен това винаги съществува риск от предозиране, което също може да навреди на детето“, обяснява педиатърката.

Разтриване с ракия или оцет
Този метод често се използва за понижаване на температурата. И действително може да охлади детето, но със същия ефект може да му се направи студен компрес с вода.
Освен това при разтриване с ракия или оцет може да увредите кожата му. Съставките проникват през кожата, навлизат в кръвта, причинявайки отравяне.

UV (ултравиолетово лъчение) лампи
Често се използва при ринит (възпаление на синусите). За тази процедура се продават специални устройства с различни дюзи.
Ултравиолетовите лъчи обаче не влияят на вирусите, които провокират тази хрема, но те могат да увредят носната лигавица.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.