Опасностите при отлагане на детския зъболекар

Защо не трябва да пропускаме посещението на кабинета, въпреки страха на малчугана

15 Септември 2022 г.
Опасностите при отлагане на детския зъболекар

Снимка: дентална клиника Medical Dent

Детските зъбки имат нужда също от редовни прегледи и навременно лечение, когато се наложи такова. Това го знаят повечето родители, но мнозина отлагат посещението на денталния кабинет, тъй като малчуганът изпитва страх от зъболекаря. И това е една от най-честите грешки, които правят.

Защо е важно да не отлагаме посещението на зъболекаря на своето дете?
Разговаряме с д-р Бранимир Кирилов, основател и главен дентален специалист в дентална клиника Medical Dent. За повече от 17 години клиниката, въвела за първи път в България лечението на деца със седация (медицински сън), се е утвърдила като водещ фактор в детската стоматология, а екипа ѝ от специалисти е доказал, че може да се справи и с най-трудния казус.

Снимка: дентална клиника Medical Dent

Д-р Кирилов, нека започнем с най-ранния период на при децата. Защо е важно да започнем грижата за зъбите на нашето дете още с появата на първия млечен зъб?

С появата на първия млечен зъб, родителите трябва да започнат да се грижат за зъбната хигиена. Добре е да почистват порасналите зъби с марля с кислородна вода. В този период може да запознаем детето с това какво представлява четката за зъби и под формата на игра да му обясним, че тя служи за почистване на зъбите.

Какво не трябва да отлагаме, когато детето е вече на 3?

На 3-годишна възраст, не трябва да отлагаме да заведем детето на първия му преглед от зъболекар. Това се прави с цел то да види, че посещението на зъболекарския кабинет не е страшно и от ранна възраст да му създадем навика да се грижи за зъбите си.

Кога трябва да е първият преглед от ортодонт и защо?

Първият преглед при ортодонт трябва да е след като са пробили всички млечни зъби, за да се види разположинието им, както и захапката на детето. Това е около 4-5 годишна възраст. Така ако има наченки на деформации, те се хващат на много ранен етап и могат да бъдат лекувани сравнително леко.

Откога може да започне лечението с алайнери или шини?

Функционални апарати за корекция на захапката, могат да се поставят на 4-5 годишна възраст. Шини могат да бъдат поставени на 9-10 годишна възраст, а алайнери – когато пробият всички постоянни зъби.
За работа с ортодонт, детето трябва психологически да е израснало в степен, в която да осъзнава какво прави и да изпълнява това, което му се казва.

Има ли момент, в който сме твърде закъснели или кривата захапка или зъби могат да бъдат коригирани на всеки етап от възрастта?

Корекции на зъбите и захапката могат да бъдат направени на всеки етап от възрастта, но се усложнява начина, по който това може да се случи. Ако на ниво млечни зъби все още могат да бъдат направени корекции чрез функционални апарати, то ако детето е в по-зряла възраст, при някои деформации се налага дори оперативна намеса.

Колко бързо трябва да реагираме при инцидент, в който детето избива или чупи зъба си?

Ако детето е счупило зъба си, добре е да намерите парчето от зъба и да заведете детето веднага на зъболекар. Спрямо нивото на счупване то може да бъде залепено и отново да е част от зъба. Ако зъбът е избит, то веднага трябва да върнем зъба в устата, за да го съхраним в слюнка до пристигането в зъболекарския кабинет. Зъболекарят може да реимплантира зъба обратно на мястото му.

Защо обособихте самостоятелно детско отделение в клиника Медикъл Дент. Какво е нивото на култура в посока грижата към детските зъби в България?

Обособихме детски кабинети, за да посрещнем нуждите на по-младите си пациенти. Родителите на малки деца в България са все по-информирани за това как трябва да се грижат за зъбите на своите наследници. Наблюдаваме това с нарасналите в последните години профилактични прегледи на деца, което е една наистина добра тенденция, защото само така може да бъде предотвратено ранното разваляне на зъбите и по-тежките интервенции.

Знаем, че работите с едни от най-добрите детски специалисти и ортодонт с международен опит. Какъв е методът на работа с деца в Медикъл Дент и колко важен е психологическият подход?

Психологическият подход при лекарите е изключително важен с оглед на това пациента да има доверие на лекуващия го и да го следва в лечението. Винаги съм твърдял, че добрият лекар е този, които умее да комуникира със своите пациенти така, че по време на цялото лечение, те да му имат доверие. Когато говорим за деца това е особено важно.

Обстановката, визията на помещенията и какво се случва, докато децата чакат да влязат в кабинета, всичко това са фактори от гледна точка на детската психология и са в посока малките да се чувстват комфортно. Така и взаимодействието между лекар-пациент протича гладко и нетравматично за детето.

Нека обобщим, защо е важно да не отлагаме посещението при зъболекар на своето дете и какви бъдещи проблеми му спестяваме така?

Винаги по-ранната намеса спестява по-скъпи и сложни лечения. Профилактичните прегледи спестяват лечение на усложненията, независимо дали говорим за ортодонтски проблем или кариес. Добре е тези прегледи да са 2 пъти в годината. При тях денталния специалист освен, че преглежда зъбите, се грижи за това те да са чисти чрез професионално почистване. То от своя страна създава първите полезни навици за грижа към оралната хигиена на детето. С тази цел създадох и самостоятелен център за дентална хигиена Dental Care Center. Залагането на правилни здравословни навици още в най-ранна детска възраст е основополагащо. Трите посоки на взаимоотношения, които касаят здравето, са това как ние се грижим за собственото си здраве, как хората около нас се грижат за здравето си и как ние се грижим за здравето на хората около нас.

www.medicaldent.bg

www.dentalcare.bg

 

 

 

Още от Здраве

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Майка снима новите умения на бебето си. Снимка: Getty

Какво трябва да умее бебето на 4 месеца

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите