По какво да познаете възпаления апендицит 

Специалист: Няма как да предотвратите пристъпите, просто побързайте

10 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Около 10% от жителите във високоразвитите страни се сблъскват с остра форма на апендицит - такава е статистиката. Независимо, че всеки може да развие това възпаление на придатъка на сляпото черво, по данни на клиника „Майо“ най-често се среща на възраст между 10 и 30-годишна възраст.

Дразнещата остра болка в стомаха обаче невинаги се дължи на това заболяване - може да бъде в резултат на консумация на храна с прекалено остри подправки или пък от разтягане на мускул.

Но ако болката пропълзи ниско в долната част на корема, не изчезва и особено, ако е в съчетание със загуба на апетит, може би става въпрос за апендицит – ако я игнорирате, поемате риск.

Пристъпът мое да се случи по всяко време и на всеки – професионалният спортист е толкова уязвим, колкото и обикновения човек, предупреждават лекарите. Няма специален списък на безопасни или забранени продукти. Същевременно, тя може да се появява периодично, особено ако лечението се извършва без операция.

По думите на хирурга Дейвид Рентън от Wexner Medical Center в американския щат Охайо, съществуват някои признаци, че става въпрос за апендицит.

„Ако болката не отминава, а продължава да се влошава, е време да потърсите хирург на помощ“, казва той.

Освен болката в корема симптомите включват умора, липса на апетит, повръщане, треска.

„Имайте предвид, че нищо от това, което правите, не провокира пристъпите – те просто се случват. Нищо не можете да направите, за да намалите риска от развитие на това заболяване“, цитира специалиста Healthline.

Решаваща е бързината

При пристъп на апендицит решаваща роля играе бързината на лечението. Рентън подчертава, че колкото по-рано се обърнете към лекар, толкова по-добре.

„Операцията обикновено продължава 30 минути – проста е, трябва да се направят само три малки среза“, добавя той и обяснява, че престоят болница не отнема повече от седмица.

Отстраняването на апендицита е стандартен метод за лечение, но сериозна роля играят и антибиотиците.

Според проучване на фински изследователи от миналата година, антибиотиците могат да бъдат разумна алтернатива на хирургичната намеса.

Д-р Оскар Гийамондеги, хирург от медицинския център в Университета Вандербилт в щата Тенеси предполага, че макар все още да няма резултати, скоро ще се получат доказателства, че антибиотиците са също така ефективни при лечението на апетдицит, както и операцията.

 „Основният риск от липса на операция при апендицит се заключава в това, че той продължава да се възпалява, което може да доведе до сериозен апцес, който да провокира тежък сепсис с трагичен край“, казва Гийамондеги.

Диагностицирането на апендицит може да е малко трудно, тъй като симптомите често са подобни на други заболявания. Преди всичко трябва да се изключат камъни в бъбреците, проблеми с жлъчния мехур и инфекции на пикочните пътища.

Някои учени, включително и Чарлз Дарвин, смятат, че апендицитът е участвал в храносмилателния процес, когато хората са се хранили предимно с растителна храна, но с времето тази негова функция е изчезнала. Според резултати от изследване, проведено преди 10 години, човешкият апендицит може да е важно хранилище на полезни бактерии.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа