Полезно ли е след раждането жената да лежи по корем

Какви медицински проблеми решава тази поза, обяснява гинеколог

10 май 2022 г.

Снимка: Getty

Жените, които току-що са родили, често чуват препоръката  поне за ден-два да лежат по корем.
Необходимо ли е и какви медицински проблеми решава тази поза, обяснява гинекологът д-р Нина Антипова.
Възстановяването след раждането е дълъг процес, който изисква определени усилия. Това се отнася както за стабилизиране на емоционалното състояние, така и за възстановяване на тонуса на тялото.
Например, за да може коремът на родилката да придобие предишния си размер, матката трябва активно да се свива. Известно е, че за 6-8 седмици след раждането

теглото ѝ намалява значително – от 1 кг до 50 грама

И често ще чуете препоръката, че е важно дори задължително да лежите по корем в първите дни след раждането, тъй като това допринася за доброто свиване на матката.
Всъщност тази препоръка няма основателна причина. Ако жената е здрава и раждането и минало леко, не е необходимо да лежи по корем.
Основният фактор, който влияе благоприятно на контракциите и на прибирането на матката след раждането, е кърменето.
Когато бебето суче и дразни зърната, хипофизна жлеза отделя окситоцин, хормон, който кара матката да се свива.

Колкото по-често бебето се слага на гърдата, толкова по-добре

От полза ли е позата по корем
Вместо да лежи по корем, младата майка може да сложи стягаща превръзка или корсет.
Обикновено обаче нито е необходим корсет, нито лежане по корем, ако жената няма затлъстяване и заболявания на съединителната тъкан, и ако коремните мускули на предната коремна стена не са пренапрегнати.
Носенето на стягаща превръзка след раждане се препоръчва обикновено само за тези жени, които са преживели многоплодна бременност и са диагностицирани с полихидрамнион (когато количеството на околоплодната течност около термина е над 1500 мл), както и за тези, които вече са имали трето или следващо раждане.

Важно: Носенето на стягащата превръзка е сравнимо и понякога дори е по-ефективно от легналото положение. Особено, ако преди бременността жената не е обичала и не е лежала в тази поза.

Не мислете, че лежането по корем ще повлияе значително на хода на следродилния период или ще предотврати усложненията, свързани с контракции на матката, ако внезапно ги получите.
Лежането по корем не е единственият мит, с който се сблъскват тези, които наскоро са станали майка. Има и много други,  свързани с храненето в първите дни след раждането, намаляването на теглото на бебето или за следродилната депресия.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа