Правилните движения: какво и как да тренира бременната

6 съвета от треньори

29 юли 2022 г.

Снимка: Getty

В очакване на бебето обичайните дейности и домакински задължения се отдават все по-трудно на бъдещата майка. С всяка следваща седмица кореът като че ли все повече ѝ тежи. Разбира се, тя трябва да се движи, но така че за нея това да не носи риск, а само полза. Трябва да е безопасно и за нероденото бебе, обяснява уелнес експертът Леля Савосина.

Движете краката си повече
За да се предпазите от разширени вени през бременността, това е правило номер 1.
Сърдечният мускул подпомага работата на стените на вените (които през тези 9 месеца имат склонност да се отпускат и разширяват). Той създава пулсова вълна, насочваща кръвта надолу към крайниците и торса. След това мускулите на ръцете и краката, свивайки се, я избутват нагоре - към сърцето. Така че ходенето, фитнес заниманията, плуването и танците ще ви предпазят от разширени вени.

Правилната поза 
За да разтоварите долната част на гърба, застанете с един крак върху малка опора (може да е дебела книга или плоска кутия) и сменяйте местата на краката  на всеки 10 минути.
Пренапрежението на мускулите на гърба нарушава позата и бави движението на кръвта.
 


Снимка: Getty

По-добре под душа
Лежането в горещата вана отпуска стените на кръвоносните съдове, особено на вените, които по време на бременността се отпускат под въздействието на хормоните. Те започват по-трудно да изтласкат кръвта през съдовете, особено нагоре – към сърцето. Така че вместо вана, вземете хладен душ.

Тренирайте съдовете, не само мускулите
Когато избирате фитнес тренировка пилатес, силова тренировка, йога, не забравяйте, че тренирате мускули. За укрепване на съдовете са необходими други натоварвания, например бързо ходене, бягане, колоездене, плуване, водна аеробика.

Дръжте гърба изправен
Позата по време на бременността е променена заради тежестта на корема. Кръвообращението в краката се забавя. Притокът на кръв от крайниците към сърцето намалява. Това се дължи на хормоните на бременността. Така че опитайте се да тренирате мускулите на гърба, ръцете, раменете и корема - те ще помогнат за поддържане на правилна стойка.

Не носете тежко
Всичко, което държим в ръцете си, допълнително натоварва лумбалния прешлен, който и без това е натоварен от бременността. Резултатът е промяна в стойката, нарушен кръвоток и възможен застой.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа