Преди път, махнете тези храни от менюто

Съвети на гастроентеролог

07 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Предстои ви път и силно се надявате да избегнете традиционните, но особено неприятни проблеми със стомаха – подуване, диария или пък запек. Това са най-честите страдания, когато се смени обичайната храна, вода, климатичните условия. Продължителното пътуване е свързано също и със запек.

Стомашното разстройство е може би най-неприятният инцидент, който може да провали цялата отпуска. Познато е още като „диарията на пътешественика“. Проявява се през първата седмица от пътуването, което уви може да е планирано само за 7 дни. Така че е добре да вземем лекарства за това състояние както и някои прости предпазни мерки.
Ето съветите на гастроентеролога д-р Алексей Парамонов.

Без плодове при склонност към повишено газообразуване
Преди път се откажете от храни, които предизвикват издуване и газове – плодове, зеленчуци, грозде, ягоди, зеле, бобови. Не ги яжте само за 1 ден, непосрседствено преди заминаването.

Махнете целулозата, ако често имате диарияредствено 
Тези, които често страдат от стомашно разстройство, в деня реди пътешествието, трябва да изключат влакнините. Вместо това могат да ядат  ориз, макарони, пилешки гърди, сирене. Не е добре тази „диета“ да се спазва дълго, но преди път е най-доброто, което може да да направите.

При чест запек изключете вредните закуски
За тези, които получават запек, когато се разделят с дома си, всяко пътешествие е изпитание. Главният проблем е, че не могат да се облекчат в непозната обстановка, когато са извън дома си.
Тази временна задръжка на дефекацията може да създаде дълготраен проблем. Много е важно при позив за освобождаване, рефлексът да не се потиска, а да се потърси своевременно тоалетна.
Някои закуски допринасят за проблема - бисквити, сухари, чипс, бонбони. Избягвайте да ги ядете преди път и, когато сте на почивка. 

Мона Василева 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа