Предозираме ли лекарствата на децата?

Повечето родители правят грешки с течните медикаменти

09 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Над 80% от 2110 родители, включени в ново проучване, са направили поне една грешка в дозировката, когато са давали течно лекарство на децата си. Експериментът е с цел да се установи кой е най-добрият начин за дизайн на етикетите на лекарствата и дозировъчните приспособления към тях.

Проучването показало, че в 68% от случаите, в които се дава лекарство, има предозиране. Освен това дозировъчните чашки объркват хората още повече и увеличават шанса за грешка четири пъти в сравнение с използването на дозировъчна спринцовка.

Почти всички родители, взели участие в изследването, са направили поне една грешка по време на деветте опита. А над 20% от всички изследвани са се объркали толкова много, че са дали на детето си лекарство, надвишаващо допустимата доза два пъти.

Объркването идва от факта, че детските лекарства обикновено са течни, а използването на милилитри, чаени и супени лъжици се оказва доста трудна задача. Препоръката на специалистите е родителите да има под ръка дозировъчни приспособления със стандартна маркировка – спринцовки за орално приложение, пипети, дозировъчни чаши, вместо лъжици, които варират по форма и размер.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа