Проф. Сираков: Не съм видял нежелани ефекти от ваксината срещу рак на маточна шийка

Това е онкозаболяване, от което момичето може да се спаси, ако се имунизира

10 юни 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Силно спадна мотивацията на майките да имунизират 10-11-годишните момичета срещу рак на маточната шийка. Ваксината не е в задължителния имунизационен календар. Тя е препоръчителна, но Национална програма за борба с коварната болест, която всяка година отнема живот, я осигурява безплатно, за тези, които искат да си я поставят.  Процентът им обаче за миналата година е  под 5 – близо три пъти по-малко в сравнение с преди 5 години. 

Разговаряме с проф. Милко Сираков, специалист по детско-юношески гинекология от „Майчин дом“ в София, който бе участник в XVIII национална среща на фондация МОСТ (медии, общество, семейство, традиции).

Снимка: авторът

Вие проф. Сираков сте един от първите лекари, който най-подробно е запознат с тази ваксина, още когато тя тепърва навлизаше у нас. Има ли някакви странични ефекти, които вие във вашата практика да сте наблюдавал?

Категорично няма. Аз самият съм ваксинирал момичета. Понеже съм дълбоко убеден в нейните предимства, следя всички научни публикации още от създаването ѝ. Още от времето, когато Харалд цур Хаузен доказа, че вирус е причинител на този вид рак, следя този проблем.
Като млад лекар бях разпределен в Онкологичен диспансер във Враца. Там се нагледах на запуснати случаи с рак на маточната шийка. Оттогава темата ме интересува много пряко. И като се появи това първо откритие, за което цур Хаузен получи и Нобелова награда, започна бърз научен напредък в тази област.
Разработи се и ваксина срещу вирусите, причинители на рака на маточната шийка. У нас има 2 ваксини, а скоро ще дойде и трета – 9-валентна, което наистина е постижение.

Какви са най-силните аргументи, с които убеждавате майките, защото вероятно те водят дъщерите си за имунизация?

Нормално разсъждаващите майки не се нуждаят от убеждение, те са „за“ ваксината. Дори са ентусиазирани. Особено тези, които са видели около себе си някой с рак на шийката на матката - баба, леля, близки хора. Тези майки са някак по-нащрек, затова искат да предпазят децата си.
За съжаление, антиваксиналните движения са много активни, в интернет „много знаещи“ и „чели“ пишат каквото им хрумне и плашат хората.

Ракът на маточната шийка е единствено онкозаболяване, от което може да се спасим. Има профилактика - ваксина.
Злокачественото заболяване се причинява от човешки папиломен вирус (HPV). В България има много висока заболеваемост и смъртност.
Всеки ден у нас се заразяват 3 жени, а 1 умира и то от заболяване, за което има ваксина. Според статистиката новозаразените за последната година са 1080, а 485 са починали.

Човешкият папилома вирус е вторият по честота фактор, причиняващ рак на маточната шийка при жени на възраст от 15 до 59 години.
Като той не причинява единствено рак на маточната шийка. „Виновен“ е и за рака на влагалището, рак на вулвата, на сливиците, на езика, на фаринкса, ларинкса както и за аналния карцином. 
А ние разполагаме с ваксина – единственото онкозаболяване, за което има разработена безопасна ваксина  и, за което има профилактика. Тя, според специалистите, е сигурен начин да се предпазят не само момичетата, но и момчетата.
Благодарение на тази ваксина, с която масово се имунизират 10-12-годишните момичета и момчета  в Австралия, заболеваемостта там драстично намалява. А по прогнози на експерти, след 30 години  тя ще стане първата страна в света без рак на маточната шийка. Там обаче  77% от подрастващите са ваксинирани.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа