6 важни въпроса за пуерпериума

Ето как да се погрижите за себе си през първите седмици след раждането

30 Април 2024 г.
6 важни въпроса за пуерпериума

Да се погрижите след раждането и за себе си е също важно.

Снимка: Shutterstock

Бебето e вече родено, изписали са ви от болницата и сте заедно у дома. Дотук – чудесно!

Сега обаче се налага да се грижите за него, при това денонощно. Но също така трябва да обърнете внимание и на себе си, защото след раждане е важно да се възстановите напълно, за да може да откликнете на нуждите на бебето.

Ето отговорите на 6-те най-често срещани въпроса за следродилния период или т. нар. пуерпериум.

Не се притеснявайте от по-обилното кръвотечение.

Снимка: Shutterstock

1. Колко дълго продължават лохиите

През първите седмици на следродилния период матката се свива и постепенно се връща към състоянието си преди бременността. Процесът е придружен от кръвозагуба, т. нар. лохии.

Първоначално те са обилни, но с течение на времето се променят и от яркочервени стават розово-жълтеникави. Лохиите се дължат на регенеративните процеси на матката и елиминирането на остатъчни тъкани от периода на бременността.

От втория ден те стават подобни на менструация, а седмица по-късно - нередовни. Обикновено продължават около месец след раждането, въпреки че при некърмещи жени този период може да е и по-дълъг, а лохиите – по-кървави и обилни.

Нормално е да съдържат съсиреци с големината на бадем, но ако след седмица те все още са много обилни и яркочервени, е добре да се направи консултация с гинеколог.

Мирисът на лохиите напомня този на дрождите. Ако внезапно стане неприятен, непременно да се направи консултация с лекар.

2. Как се лекува епизиотомичната рана

Може да се случи така, че по време на раждането, при преминаването на бебето през родовия канал, да се стигне до разкъсване на вагиналната лигавица или да се наложи да се извърши епизиотомия, разрез на тъканите на перинеума.

И в двата случая всичко се зашива непосредствено след раждането. Обикновено се използват абсорбиращи конци, които не изискват допълнително премахване.

Добре е през следващите дни, докато разкъсванията или раната от епизиотомията заздравеят напълно, да се използват за измиване интимни гелове поне веднъж дневно, след което да се изплаква с топла вода, без сапун. Така ще избегнeтe евентуалните инфекции.

Ако е извършена епизиотомия, може да има проблеми със седенето. За да го направите по-приятно и да улесните заздравяването на перинеалния шев, се препоръчва да седите върху мека възглавничка. Това помага и при наличието на хемороиди.

3. Да се къпете ли или да изчакате

Ако раждането е било нормално, няма никакъв проблем майката да се къпе по обичайния начин, веднага след раждането. Но при секцио е добре да се изчака няколко дни, за да не се мокри раната.

Като цяло никой не забранява къпането, просто съществува този дребен детайл при раждане със секцио. Топлата вода е полезна и за кърменето, тъй като стимулира изтичането на мляко от каналите, предотвратявайки или намалявайки задържането му в гърдите.

От друга страна, трябва да се внимава с измиването на гениталиите. В следващите 20-25 дни микробите и бактериите, които се намират във влагалището, има опасност лесно да преминат през маточната шийка, която е все още отворена след раждането. Затова е важно да се поддържа добра хигиена, но с правилните средства.

4. Стягането на корема – полезно или вредно

След раждането тялото претърпява различни деформации, които са следствие от бременността. Връщането в предишната форма може да отнеме известно време.

Нещото, което обикновено притеснява повечето жени, е отпуснатият корем, който изведнъж се оказва от силно изпъкнал, увиснал и празен.

Той ще се прибере с течение на времето, но не преди да минат 2-3 месеца, така че е нужно търпение и подходяща за състоянието на майката физическа активност.

Съществуват обаче различни допълнителни средства – колани, ластични бикини, клинове, които пристягат корема. Лекарите обаче не ги препоръчват, тъй като те реално пречат на мускулите да се върнат в предишното положение.

А след секцио, при лягане, това стягане може да наруши кръвообращението. Полезни са единствено не твърде стегнатите бикини, които съвсем леко придържат корема, ако той е твърде отпуснат и наистина затруднява ежедневните дейности.

А какво да кажем за секса?

Снимка: Shutterstock

5. Колко време да се изчака до първия полов акт

Възобновяването на сексуалните отношения след раждането на дете е важен момент за новородената майка, тъй като ѝ помага да възстанови самоличността си като жена и също така интимността на двойката.

Обикновено се препоръчва да се изчака около 20 дни, за да може маточната шийка да се затвори напълно. Така ще се избегне и риска от инфекция, поради навлизането на бактерии във влагалището.

Първата менструация след раждането най-често настъпва между четвъртата и осмата седмица, но кърменето може да я забави и с няколко месеца. Поради тази причина в миналото се е смятало, че в следродилния период жената е била защитена от нова бременност. В действителност контрацептивният ефект от сученето на бебето е много ограничен и изобщо не е така безопасно. Затова е разумно да се вземат противозачатъчни мерки.

6. Време ли е за диета

Важно е след раждането майката да отдели време, за да се грижи за тялото си с цел да преодолее усещането за дискомфорт, свързан с излишното тегло, придобито по време на бременност.

По време на пуерпериума обаче драстичните диети изобщо не се препоръчват, особено при кърмене. Балансираното и правилно хранене постепенно ще възвърне силуета.

Ако кърмите, важно е да запомните, че не трябва да ядете за двама, както в миналото се е препоръчвало, а да се храните според това, което тялото изисква в този момент, без да се лакомите. Особено важни през този период са храните, богати на минерали и витамини. Полезни са естествените добавки като бирена мая и бобови или царевични кълнове. Препоръчително е да намалите до умерен приема на въглехидрати: хляб, тестени изделия и десерти.

Деси Тодорова по материали от Qui Mamme

Здраве

Оказва ли влияние луната на раждането

Здраве

5 седмици след раждането идва първият скок в развитието на бебето

Още от Здраве

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Не купувайте тези храни на плажа

Има начини да съживите апатичното дете.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеем апатията на детето

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Няколко особено вредни мита за кърменето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как