Прости упражнения стимулират говора

Как да разпознаем и предотвратим забавянето на речта

10 август 2022 г.

Снимка: Getty

В много случаи е възможно да изгладите речта на детето дори без помощта на логопед. Достатъчно е само да положите малко усилия. В други случаи се налага специализирана помощ и консултацията със специалист не бива да се отлага.
Има деца, които проговарят бавно. Развитието на речта им изостава в сравнение с техните връстници.
Как да се ориентираме в сроковете, обяснява психологът Анастасия Екушевска.

Родителят може да се ориентира и да разбере дали се налага да търси специалист, като сравни речта на детето с общоприетите норми.
Активният речник например на дете:

до 1,5-годишна възраст трябва да включва 5-20 думи;

на 2 години - до 150-300 думи;

на 3 години - до 800-1000 думи;

на 4 години - до 2000 думи. Т

Това са най-общите стандарти. Само логопед може недвусмислено да каже дали се налага да се намесва в процеса на развитие на речта. 
Добрите логопеди са в състояние „да отключат“ речта и то да започне да произнася звуците чисто и правилно .

По-далеч от смартфони и таблети
Процесът на овладяване на речта изисква усилия от родителите. Основното, което трябва да направят, е да не позволяват на детето да прекарва цялото си свободно време пред екрана на електронно устройство.

"Екранът концентрира цялото внимание на детето, отвлича го от възприемането на света и пречи на попълването на активния и на пасивния речник. За да овладее успешно речта, детето трябва да види изражението на лицето на този, който говори с него, а не само да чува произнесените от екрана думи. Ако родителите активно общуват с хлапето, тогава, като правило, речта му няма да се забави", обяснява психоложката.

Според статистиката проблемите с речта, заради прекомерно използване на електронни устройства днес се наблюдава при 15% от учениците и 30% от децата в предучилищна възраст.

Да поддържаме диалога
Активното и продуктивно общуване на родителите с хлапето играе огромна роля във формирането на речта. Започнете да говорите с него още по време на бременността – докато е в утробата можете да разказвате приказки, да пеете песни. Това помага по-късно за развитието на речта.
Когато четете приказки на мъника (по-добре е да изберете такива с ярки картинки), показвайте и назовавайте героите. Нека то повтаря техните имена или звуците, с които приказните герои общуват помежду си.

Снимка: Getty

Когато се разхождате по улицата, също показвайте и назовавайте околните предмети - това също ще обогати речника на детето. А едновременното визуално и слухово възприемане на информация ще ускори процеса на проговаряне. 

Работете върху усъвършенстването на фините двигателни умения. Те са пряко свързани с речта. Правете игри с пръсти.

От помощ са игра на "Пръстени" и "Юмруци" или нанизване на мъниста на въженце, изрязване на фигури. Всичко това, придружено от вашите обяснения и коментари, стимулира развитието на мозъка и на речта.
Чудесно е да добавите масаж на пръстите.

Също така е много важно да насърчавате детето да говори: докато четете, правете пауза, за да може то да назове думата.

Помолете го да каже с думи какво иска, ако то е свикнало да използва жестове.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа