Простудата провокира ли цистит

Ако не се лекува правилно, инфекцията се връща отново

20 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

„Периодично ме мъчи цистит и всеки път някой им обяснява: облякла си се леко за разходка и си се простудила. Вярно ли е, че циститът се появява, ако съм поседяла на каменна пейка или съм излязла по „голи крака“ в студа", пита млада жена.
Ето обяснението на уролога д-р Анна Бердичевска.

Това не е мит, истина е
Циститът е възпаление на пикочния мехур, което е придружено от силен дискомфорт и болка. По-често се среща при жените - според някои данни средно 25 - 30% страдат от цистит. Придружено е с често и болезнено уриниране (понякога примесено с кръв), болки в долната част на корема, температура.

Обикновено на фона на отслабнал локален имунитет се добавя бактериалната инфекция.
Във влагалището и пикочния мехур живеят бактерии, които не причиняват проблеми. Лигавицата, която покрива пикочния мехур, има гликозаминогликанов слой, който я защитава, а киселата вагиналната микрофлора (голям брой лактобацили и рН по-малко от 4,5) също предпазва от инфекции. Когато обаче се получи „срив“ в една от тези две защитни функции, съществува риск от цистит.

Не разчитайте на народната медицина,
ако се установи, че имате цистит.
Може, разбира се, да пиете билков чай, но само в комбинация с предписаните от компетентен специалист лекарства.

Топлината не лекува
Тя притъпява болката и отпуска мускулите, които са в спазъм от дискомфорта в пикочния мехур. Ако обаче има инфекция, след топлинни процедури, инфекцията може да се разпространи в горната част на пикочна система.
В случай на възпаление, затоплянето е строго забранено. Има риск да се получи възходяща инфекция.

Съществуват съвременни лекарства,
които облекчават болката при цистит за няколко минути. Това спестява дискомфорта и спокойно може да лекувате цистита с правилно подбрани средства.
Инфекцията трябва да се излекува, за да не се върне отново.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.