Смехът лекува като физкултура

Начините, по които ни влияе, модулирайки хормоните и мозъка

10 юли 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Смехът е здраве - тази пословица вече намира и научни доказателства. Безгрижният и чест смях е точно толкова полезен за тялото, колкото и сравними по продължителност физически упражнения, съобщава Обекти.бг, като цитира ScienceDaily.
Изразът на искрена радост (за разлика от ехидния или насилен смях) се смята за положителен стрес (евстрес) и влияе здравословно по няколко начина. Смехът модулира действието на ключови хормони и мозъка с положителен краен резултат.

Всичко започва през 70-те г. на миналия век, когато пациент с автоимунно заболяване се заема самостоятелно със смехотерапия. Специалистите, които следят състоянието му, онемяват - болестта влиза в ремисия.

Докторите Бърк и Тан от Калифорния продължават изследванията в тази посока вече 20 г. И твърдо установяват, че веселият смях оптимизира редица телесни функции. Учените доказват, че смешковците регулират добре работата на жлезите с вътрешна секреция. Приятното упражнение води до спадане на равнищата на кортизол и епинефрин в кръвта - с резултат понижаване на стреса.

Смехът влияе благотворно и на имунната система, като увеличава производството на антитела и активира защитните клетки на организма - онези, които се борят с раковите клетки.

Повтарящият се смях действа на тялото като умерено физическо упражнение, заключават Бърк и Тан, които наричат лекарствената форма на смеха Laughercise©. Лекарството подобрява настроението, намалява хормоните на стреса, снижава кръвното налягане и лошия холестерол и увеличава добрия (HDL).

Медиците са стигнали до изводите си след експеримент, в който участниците трябвало да гледат комедийни и стресиращи програми. Започвали с касапницата от първите 20 минути на филма "Спасяването на редник Райън". Смешното лекарство било по избор на пациента - ефектът, съобразен с личния вкус, бил по-голям.

Гледането на смешните сцени водело до отделяне на хормона на глада - грелин, точно като при физкултура. Така се появила и нова възможност за лекуване на стресови психосъстояния, при които хората губят апетит и се топят от неадекватно хранене.

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.