Три сериозни грешки, с които си вредим на тонуса и здравето

Ако се чувствате изтощени, вижте къде бъркате

19 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Водите здравословен начин на живот, спортувате и се храните правилно и добре, но това не ви помага да се почувствате бодри, дори напротив – изтощението ви обсебва? Тук ви разказахме за хранителните навици, които може да са виновни за умората, а ето и още три „подводни камъка“, в които може да се препъне добрата кондиция и тонус.

Тренираме прекалено много

Физическите натоварвания са безспорно полезни, особено за добрата кондиция и хубавата фигура. Само че, както казват древните, всичко е в мярката! Някои от тас се увличат в този процес и едва ли не развиват зависимост от фитнес залата – тренировките се превръщат в самоцел, а всяко кардио упражнение или занимание на тренажора се прави „за рекорд“.

Усилените тренировки могат да застрашат сърцето от прекалено натоварване. Мускулите също не успяват да се възстановят и в тях възникват микротравми, от каквито страдат и професионалните спортисти. И най-важното – организмът не може да се възстанови от тренировка до тренировка и в резултат се чувствате изморени и без енергия.

Помислите - защо сте в тренировъчната зала? Заниманията със спорт трябва да носят полза, а не вреда и за целта 30-60 минути активност са достатъчни за поддържане на линията и сваляне на килограмите. Разбира се, при условие, че се храните правилно.

Не се движим достатъчно

Не се разхождаме достатъчно с детето навън, защото е „прекалено студено“, „има мъгла“, „много е топло“… и дори за хляб и мляко отиваме с автомобил до магазина, и дори до третия етаж се качваме с асансьор. Стоим по цял ден на компютъра и задачите ни притискат, така че няма време нито за 50 подскока на въже, нито за 20 коремни преси, нито за 10 клякания.

Повечето от нас имат маса оправдания за обездвижването си, но последствията от него се изразяват не само наднормено тегло, но и много здравословни проблеми: мускулни болки, болки в гръбнака и кръста, лошо храносмилане и кръвообращение, хемороиди, слаб имунитет, стрес, депресия. Хората, които не се движат активно, се чувстват по-нещастни.

Намерете начин да се движите повече! Не е необходимо да ходите на фитнес или да си купувате бягаща пътечка, макар че това не са лоши идеи. Танцувайте вкъщи или навън, но редовно, плувайте, карайте велосипед, вървете пеша, качвайте стълби – има много варианти да заживеете по-активно.

Спим малко

Недоспиването е една от най-големите грешки на съвременните хора. Живеем в такъв главозамайващ поток от задачи и информация, че просто няма как да губим време за сън. Но, ако спите по-малко от 7 часа на денонощие, бъдете готови да се сблъскате със силна раздразнителност, стрес, хронично безсъние и депресия. Добавете към тях и неконтролируем апетит, особено вечер, което пък е най-прекия път към напълняването.

Защо си го причиняваме? Много по-разумно е да се опитате да лягате не по-късно от 22:30 и да ставате към 06-07 сутрин. Пробвайте и ще видите, че животът ни няма да стане обеднее от това, че сте пропуснали среща с приятели, ровене в интернета или любимия си филм (щом ви е любим, значи вече сте го гледали). Подредете денонощието си така, че да успявате да приключите с всичко до 22.30 часа и се научете да управлявате времето си.  

parents.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Оставете следа

28 февруари 2021 г.