Вируси на хремата ни разболяват

Рано е за грип, но е време за ваксина

08 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Хрема, пристъпи на мъчителна кашлица, които продължават седмица, общо неразположене – това са проявите на заболяванията, които стават чести със застудяването.
Причиняват се най-често от адено, рино и корона вируси, които са „братовчеди" на грипния. Боледуват малки и големи.

Заразата се разпространява лесно, защото децата тръгнаха на училище и по цял ден са в класните стаи, събрани накуп.
В офисите прозорците остават плътно затворени, заради страх от простуда. А това е предпоставка вирусите да се разпространяват по-лесно и да разболяват наред.

„Със застудяване на времето, когато престанем да отваряме прозорците, започват инфекции на горните дихателни пътища. През месец октомври и половината на ноември има обикновено респираторни вируси, които не дават усложнения”, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести .

Основната опасност е запушен нос и хремата, а боледуването продължава две седмици. Ако обаче това се проточи по-дълго и при ставане от сън човек има болки в главата, вече трябва да се мисли за бактериални усложнения. 
Засега у нас няма изолиран грипен вирус. Затова епидемиолозите смятат, че още е рано да се говори за грип. Но е време рисковите групи - хора над 65 години и хронично болните, както и всички, които желаят, да се ваксинират.  
Световната здравна организация е препоръчала какви да бъдат прогивогрипните ваксини през този сезон и всички производители са се съобразили с тях. Новите противогрипни ваксини  пазят от два щама от типа АH3N2 и H1N1, и два щама от група "Б" -представени от "Виктория" и "Ямагата", които през последните години играят все по-голяма роля.
Затова от три валентни преминаваме към четиривалентни ваксини.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Слънце

30 ноември 2021 г.