Защо не бива да сушим дрехи в затворени помещения

Здравословните проблеми, до които води това и няколко варианта за борба с влагата в дома

14 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

В компактните си маломерни апартаменти или студия много хора нямат друг избор, освен да се адаптират към минимализма, и да използват разумно всяко свободно кътче на дома. Доста жилища нямат и балкони, а дворовете в града са лукс, недостъпен за доста семейства, а пък тези с малки деца, които пускат по няколко перални на ден, са наистина за съжаление – те няма къде да сушат дрехите, ако не поставят сушилнята във всекидневната или даже в антрето.

Това изглежда логична стъпка, но австралийски експерти в областта на здравето на околната среда разказват за здравословните проблеми, до които води навикът дрехите да се сушат в закрити помещения. Специалистите уверяват, че мухълът, който се образува от конденза на влагата, не е никак безобиден, защото влажността превръща дома в огнище на микроби и прахови акари.

Според д-р Ник Осбърн появата на мухъл има силен негативен ефект върху човешкия организъм, например хората с астма имат по-чести атаки, пише съобщава „Дейли мейл“. „Ако вентилацията в дома не е добра, в него ще се натрупа влага, което води до развитието на мухъл и вредни бактерии. Животът в такива условия може да бъде изпълнен с дихателни проблеми."

Д-р Кристин Коуи подкрепя твърдението на колегата си и добавя, че влагата е отличен показател за риска от развитие на астма и респираторни заболявания. Вишването на гъбични спори може да доведе до алергични реакции, казва тя.

За да се предпазите от подобни проблеми, трябва:

- редовно да проветрявате стаята (можете да отворите прозореца и вратата за 15 минути, за да получите напречна вентилация).

- свикнете да включвате абсорбатора винаги, когато готвите.

- след като вземете душ, проветрявайте банята редовно.

- измислете някакво приспособление пред прозорците, на което да окачвате прането на открито.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа