Знаци, че е време да намалим темпото заради здравето

Прекалената заетост (може да е) болест

24 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Прекалената заетост е болест, казват някои, и си е така - в съвременното общество се стремим да гоним максимума. Водим се от лозунги като "Живееш само веднъж", заради това се стига до неврози - като прекомерното старание всеки Божи ден да се изживява така, все едно е последен. Този максимализъм - да вземем всичко възможно в епоха на милиони възможности за избор, и чувството за недостиг и липса на самореализация и успех, ако не сме направили всичко - не сме пътували безкрайно, не сме изживели голямата любов, не сме натрупали пари в банковата сметка, ни разболява. 

В работата повечето се опитваме да направим всичко по силите си. Разграфяваме работния ден по минути. Пълним програмата със събития, задачи, задължения и хобита - защото, ако нямаме интересно хоби, не сме достатъчно интересен човек - какво ще споделяме, как ще докажем, че сме интересни?

Мислим, че "повече" във всичко ще ни донесе повече удовлетворение, успех... Но често се оказва точно обратното. 

По-малко може да бъде далеч по-възнаграждаващо. Изпитвали ли сте удоволствието да изхвърляте? Стари дрехи, вещи - чаши, чанти. Мнозина се чувстват удовлетворени от това. 

Като работим, се занимаваме се с множество задачи едновременно. Като тренираме във фитнеса, се мъчим да направим колкото може повече упражнения за идеални резултати. Като посетим град в чужбина тичаме, за да разгледаме в него абсолютно всичко, ако може за ден-два. В ресторанта си поръчваме първо, второ и десерт - трябва да опитаме всичко, което се предлага. Но не... По-скоро е нужно да овладеем този свой максимализъм.

Това отбелязва и блогърът Марк Черноф в MarcandAngel. Според него има поне 5 сигурни знака, че е дошло време да започнем да правим по-малко неща и да изчистим живота си. Защото, знаем: в малкото е многото. Ето какви са знаците - помислете дали ще откриете себе си:

1. Чувствате се претоварени от всичко, което има да се направи. Помнете, поемането на прекалено много задължения е най-голямата грешка, която повечето съвременни хора допускат и която прави животът им стресиращ и претоварен, следотвателно вреди на здравето им. Знайте, че не можете да свършите всичко, което искате - не защото сте неспособни, а понеже се изисква техническо време за това и понякога денонощието не стига. 

2. Опитвате се (подсъзнателно или съзнателно) да бъдете суперчовек. Друг базисен проблем, който прави мнозина сред нас блокирани в един инвалидизиращ цикъл на непрекъсната заетост, е фантазията в ума ни, че можем да бъдем всичко за всеки. Да бъдем навсякъде едновременно. И да сме герои на всички фронтове. Но, разбира се, това не е реалност. Реалността е, че всеки от нас е човек. Имаме лимит.

Трябва да се освободим от идеята да правим всичко и да удовлетворяваме всеки, да се опитваме да бъдете едновременно навсякъде. Можете или да правите по-малко неща по-добре, или да опитвате да вършите всичко и да го вършите с лошо качество.

Пълният текст можете да прочетете в Мениджър нюз.

 

Коментари
Последни видеа