Защо е важно да знаем пола на бебето

По-ранното му откриване улеснява остатъка от бременността, но и помага на родителите да се подготвят за различията в растежа на момчето или момичето

23 Февруари 2024 г.
Защо е важно да знаем пола на бебето

Познаването на пола на бебето може да е наистина важно.

Снимка: Shutterstock

Без значение дали сте готови да научите какво ще бъде вашето дете сега или пък искате да чакате до момента, в който раждането ще настъпи, по време на самата бременност не e изключено да имате известни подозрения относно пола на бебето. Те могат да бъдат породени както от вас и вашите чувства, така и от съветите на семейство и приятели.

Често обаче тези твърдения са подвеждащи и се случва точно обратното.

Да знаете какъв пол ще бъде бебето, не е само въпрос на любопитство.

Снимка: Shutterstock

Наистина ли е важно да знаем какво ще бъде бебето

Това обикновено е първият въпрос, който бъдещите родители си задават, щом разберат радостната новина. Все повече млади майки и бащи днес научават бързо пола на детето си благодарение на най-новите технологии в медицината. До петия месец, около 18 или 19 седмица от бременността, ехографският преглед може да покаже пола на нероденото дете с около 95 процента точност, твърдят специалистите. Обикновено те провеждат прегледите с ултразвук, за да проследят общото здравословно състояние на плода, но за родителите полът също е от огромно значение.

„Естествено, че най-значимото е детето да расте здраво и щастливо, но любопитството относно какво ще бъде то е заложено в човешката природа“, смята репродуктивният ендокринолог д-р Даниел Потър.

През цялата човешка история полът остава приоритет. Всички знаем, че през годините той е бил определящ за индивида, тъй като е обвързан с възможностите и привилегиите, които ще има през целия си живот. В миналото в много общества е било трагично, ако бебето не е било момче, а когато са се раждали момичета те са били убивани. За щастие в наши дни полът не е на живот и смърт.

Тайната на разкриването

Все по-често любопитството, практичността и спокойствието често надделяват над изненадата. Повечето мъже и жени, на които им предстои да станат родители за първи път, предпочитат да узнаят колкото се може по-рано, по този начин те се чувстват една идея по-спокойни.

Тези пък, които чакат вече второто си дете, някак си издържат повече на напрежението. При тях по-големите братя и сестри обикновено са тези, които са по-любопитни относно пола.

Не всички родители обаче, дори и тези, които нямат опит, искат да научат толкова бързо какво ще бъде детето им. „Очакването на изненадата и неяснотата за пола ми помогнаха да преживея последните, дълги седмици от бременността си“, споделя майка от Ню Йорк.

Случва се да искате да разберете, но партньорът ви да не желае. Тогава съществува и практиката „Не питай, не казвай“. Лекарят записва пола на листче и го запечатва в плик. Двойката се съгласява, че ако някой от тях е до такава степен любопитен, той или тя може да надникне, но да не споделя с другия, който не иска да узнае.

Справяне с разочарованието

Нормално е да се чувствате разочаровани, ако разберете, че бебето ще бъде противоположния пол на очаквания от вас. Тези чувства не трябва да бъдат потискани, хубаво е да говорите открито за тях с партньора си или с близките до вас хора. „Преструвайки се, че не сте разстроени, негативните чувства кипят и може да засили тъгата“, казва д-р Сара Розенкуист.

Тези емоции ще бъдат временен период, през който просто трябва да преминете. Въпреки всичко, това не означава, че няма да обичате силно детето, само защото не е от мечтания от вас пол.

Има разлики в отглеждането на бебе момиче и бебе момче.

Снимка: Shutterstock

Предимства на момчетата и момичетата

Естествено по-нежният пол винаги е бил по-чувствителен. Затова, ако имате момиче, то ще бъде по-взискателно към заобикалящато го среда, както и например, ако има мокра пелена, ще бъде по-смутена. Но пък от своя страна по-високата чувствителност я прави по-лесна за успокояване. Освен това момичетата произвеждат повече окситоцин, и серотонин, хормона на доброто настроение, което ги прави доста по-грижовни от момчетата. Те от своя страна си играят доста по-грубо и палаво от момичетата, защото искат да опознаят света около себе си физически.

По отношение на здравето, също има различия между двата пола. Момичетата са пет пъти по-склонни от момчетата да получат хемангиоми, причинени от натрупване на кръвоносни съдове. Те са четири пъти по-податливи на тазобедрена дисплазия, изкълчване на бедрената кост от тазобедрената ямка. Пикочните им пътища също са доста по-податливи на инфекции, понеже са сравнително по-къси и бактериите лесно достигат до пикочния мехур. Момчета пък са изложени на по-висок риск от херния и получаване на астма, която обаче често надрастват до юношеството за разлика от момичетата, ако при тях бъде установена такава.

По-силният пол със сигурност има по-развити двигателни умения, и също така се справя по-добре с конструкторите, тъй като визуално-пространствената част от мозъка им е водеща. А нежният пол доста по-бързо се научава да връзва обувките си и да пише, но и също така по-лесно се отказва от памперса.

Растежът на момчетата е доста по-забавен от този на момичетата. Цялостното развитие също. Те навлизат навлизат в пубертета приблизително две години по-късно от момичетата, които също така проговарят по-рано от тях, благодарение на по-ефективното им използване на езиковите центрове в двете полукълба на мозъка.

Работят ли комплектите за предсказване на пола

В чуждестранни сайтове вече може да откриете комплекти, съдържащи в себе си различни приспособления, подобни на тестове за бременност, но тяхната цел е да предскажат пола на бебето. В САЩ доста от бъдещите родители им се доверяват и ги изпробват, за да разберат пола още преди лекарите да им го съобщят, тъй като са нетърпеливи.

Методът за изследване при тях е на базата на проба кръв или урина, но експерти са на мнение, че липсва точност и не е препоръчително да им се доверявате напълно, преди да преминете през ултразвуков преглед при специалист.

Елена Николова – по материали от Parents

Здраве

8 факта за бебето в утробата: от 100 клетки до човече

Здраве

11 фрази, които не трябва да казвате на бременната

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Трябва да приемете, че независимо кой е изневерил, вината е и у двамата.

Снимка: Shutterstock

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Първият спектакъл в кампанията е „Островът на съкровищата“.

Снимка: The Balkan Theatre Factory

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“