Тийнейджърството продължава днес до 24 години

Учените дават не само социални, но и биологични причини

Снимка: Shutterstock

Австралийски изследователи смятат, че тийнейджъри могат да се наричат всички, които все още не са навършили 24 години. Оказва се, че съвременните млади хора израстват много по-късно, отколкото няколко десетилетия назад, пише letidor.ru. Изследването е публикувано в медицинското списание The Lancet Child and Adolescent Health.
Отбелязваме, че в материала става дума за хора, които живеят в развити страни.

Учените изяснили, че юношите и девойките все по-често отлагат създаването на семейство и раждането на деца, като отделят повече време на образованието, като често удължават студенството си.

Въпреки че многото привилегии, които имат възрастните, се получават на 18-годишна възраст, като правило вземането на роли в обществото на големите и приемането на отговорности се случват след това“, пише директорът на центъра за детско здраве към Кралската детска болница в Мелбърн проф. Сюзан Сойер.

От 1973 г. средната възраст за встъпване в брак се е увеличила с осем години, изясняват изследователите. Да, и самата сватба се предпочита все по-рядко, отколкото съвместното съжителство.
Тийнейджърското поведение се проявява и в това, че младите хора, дори и след навършване на 18 години, често са в положение на полузависимост от родителите си – преди всичко финансова.

Категориите за възраст винаги са доста произволни. Но днес разбирането ни за юношеския период е твърде ограничено. По-добре е за него да мислим като за времето между 10-ата и 24-ата година, отчитайки как днес се развиват тийнейджърите“, твърди Сойер.

Още повече, че са регистрирани и биологични причини, заради които е редно да се разширят рамките на юношеството. У съвременните младежи мозъкът продължава активно да се развива и на 20 години, а мъдреците у голяма част от хората не са пораснали до 25-годишна възраст, което и в двата случая е години над средното, считано за норма до момента.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа