Принц Хари за пръв път споделя чувствата си, след загубата на майка му

Признава, че с години е имал сериозни психични проблеми

19 април 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Британският принц Хари за пръв път реши да сподели с обществеността емоциите и чувствата, с които му се наложило да се бори след смъртта на майка му, принцеса Даяна. Откровеният разказ е пред журналистката на The Telegraph Брайни Гордън, която прави подкаст, наречен "Mad World". В него известни хора ще разказват за психичните си проблеми и как са се справили с тях.

"Спокойно мога да кажа, че, когато загубих майка си на 12 години, се затворих емоционално през следващите 20. Случилото се се отрази сериозно не само на личния ми живот, но и на работата ми. Ситуацията се промени едва през последните 3 години, благодарение на подкрепата и близостта на брат ми, който каза, че трябва нещо да направя по въпроса", казва принц Хари

Той споделя, че действително му е било много тежко. Като принц е публична личност и трябвало да преживява скръбта си пред очите на целия свят. А след това се затворил в себе си и си повтарял, че всичко е наред. Само че това било далеч от истината.

"Моят начин да се справя с това беше да заровя глава в пясъка и съвсем да спра да мисля за мама. Защо си мислех, че това ще ми помогне? Само ще се разстроиш още повече, а тя няма да се върне", разказва принцът.

Последните две години от живота на принц Хари, преди да се обърне към специалист, преминали в "пълен хаос". По време на официални мероприятия той неведнъж се чувствал на границата на нервен срив.

Струвало му се, че ей сега ще удари някого. Често това тревожно състояние наричат реакцията "удряй или бягай" (така организмът се държи, когато среща опасност). В онзи момент обаче Хари не осъзнавал какво се случва с него и решил да започе да тренира бокс, за да пренасочи агресията си. Но проблемът останал. Тогава брат му, принц Уилям, заявил: "Слушай, ти наистина трябва да се справиш с това. Съвсем сериозно ти казвам, че нещо не е наред с теб."

Тогава Хари се обръща към специалист, благодарение на който днес се чувства значително по-добре. "Разбрах, че когато започнеш да говориш за проблемите си, внезапно осъзнаваш, че си част от наистина голям клуб хора, които са като теб."

Принцът е уверен, че е много важно да споделяш проблемите си и да намериш "човек, който винаги е готов да те изслуша и да ти помогне, а това не е толкова проста работа".

Отбелязваме, че смисълът на проекта "Mad World" на Брайни Гордън от The Telegraph е да разруши стигмата около психичните разтройства, като покаже, че много хора страдат от тях (и на всеки може да се помогне). Самата Гордън е страдала от обсесивно-компулсивно разтройство. Много от хората, които са слушали подкаста, решили открито да говорят за загубата на родителите си.

Решението на принца да сподели за психичните си проблеми намери подкрепа и в лицето на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. Тя нарече тази стъпка "много важен момент" за цялата страна.

Интервюто с принца излиза седмица преди маратона в Лондон, събраните средства от който ще бъдат дарени на фонда за борба с психични проблеми Heads Together, основан от принц Уилям, съпругата му - Кейт Мидълтън и принц Хари.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа