Самотните майки спят повече и имат повече време за почивка

Проучване сред 23 000 жени преобръща представите

08 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Животът на самотната майка може да бъде истинско предизвикателство. Само че дългогодишното схващане, че за нищо не им остава време, е запратено в миналото. Социолозите Джоана Пепин, Лаяна Сайър и Лин Каспър провеждат проучване сред 23 000 омъжени и самотни майки в САЩ с деца на възраст под 13 години. Техният анализ установява съществени разлики в начина им на живот. Ето и най-интересните от тях.

Самотните майки имат повече време за почивка

Омъжените майки разполагат с по-малко време за себе си в сравнение с разведените, с живеещите на семейни начала или с тези, които никога не са се омъжвали. Учените твърдят, че това се дължи на факта, че омъжените се чувстват длъжни да поставят като приоритет поддържането на домакинството пред собствената си почивка.

Омъжените майки се грижат за домакинството, за да отговорят на обществените критерии и очаквания. Те са добри домакини – отчасти защото искат да се държат подобаващо като майки и съпруги в обществото, отчасти защото съпругът им очаква това от тях. Според проучването самотните майки прекарват поне един час по-малко в кухнята и в шетане из къщи в сравнение с омъжените.

За майките е по-добре, когато някой, но не мъжът им, помага в домакинството.

Самотните майки е по-вероятно да живеят със свой роднина, който им помага в грижите по дома. Това е една от причините, поради които имат повече време за себе си. От друга страна, проучването сочи категорично, че съжителството с партньор неизменно е обвързано с повече домашни задължения.

Социолозите: „Въпросът не е само в допълнителния чифт ръце на помощ, а на кого принадлежат тези ръце.“ Изглежда, че майките предпочитат да поделят домакинските си задължения с някого, който не е съпругът им.

Самотните майки, освен че разполагат с повече време за себе си, очевидно предпочитат да го прекарват в занимания вкъщи – основно в гледане на телевизия или четене на книга. Изследователите все пак напомнят, че макар свободното време на самотните майки да е повече, работният им график е доста по-сложен в сравнение с този на омъжените, тъй като често няма на кого да оставят децата си. В този смисъл самотните занимания като гледане на телевизия или четене на книга изглеждат логични за предпочитане, отколкото такива, които изискват синхронизация на времето с други хора.

И самотните, и омъжените майки са еднакво отдадени в грижите си към децата.

Всички майки, независимо дали са омъжени, разведени или никога не са минавали под венчило, имат еднакво желание да прекарват време с децата си. Повечето от жените, участвали в проучването, споделят, че прекарват около час и половина на ден в игри, разговори или четене на книжки с децата си. Ето че колкото и да е различен животът на самотните и омъжените майки, има нещо, по което си приличат всички те – във всеотдайната обич към рожбите си.

Източник: Обекти.бг

Коментари
Последни видеа