Бащински инстинкт

Има ли го?

05 август 2019 г.

Снимка: Guliver/ iStock

Два са най-могъщите инстикти на света, пред които отстъпва всичко друго – инстинктът за самосъхранение и майчинският инстикт, казват учените.

Но, щом има майчински инстикт, логично е да си зададем въпроса: „А има ли и бащински инстикт? И кога се отключва той?"

Експертите имат по-скоро положителен отговор – да, бащинският инстикт се събужда от първата среща с новороденото. И е хубаво, ако тя се случи още в родилния дом, по възможност по време на самото раждане или непосредствено след него – по време на т.нар. „партньорски раждания”, които все още не са особено популярни в България обаче.

В перинаталната психология (тази, която е посветена на психичното здраве на новороденото), установяването на първична емоционална връзка между родителите и детето се нарича бондинг (свързване). Още първото гушване на бебето и докосване „кожа до кожа” изведнъж пробуждат и покачват в новоизпечения татко нивата на два, чисто женски хормона – пролактин и окситоцин. Именно те са и хормоните на майчинския инстинкт и благодарение на тях по-лесно се преживяват безсънните нощи, бебешкият плаче и дори евентуалната постродилна депресия на майката.

Учените от израелския университет "Бар Илан" са установили, че нивата на окситоцин и пролактин остават постоянно високи при бащата през първите шест месеца след раждането на дете, тоест, времето, в което и бебето, и майка имат най-голяма нужда от подкрепата на две силни мъжки ръце. А първите контакти между баща и дете имат колосално значение за развитието на привързаността – както на бащата към детето, така и обратното.

Според изследователи от Университета в Гьотеборг (Швеция) бащите, които имат възможност да прегърнат и полюлеят бебето си през първите 15 минути след раждането, впоследствие са били по-внимателни и по-чувствителни към потребностите на детето, в сравнение с мъжете, които са видели потомството си няколко дни след от раждането.

Коментари
Последни видеа