Умните игри, които помагат за растежа на бебето

По този начин не само ще се забавлявате заедно, но и ще стимулирате неговото развитие

06 Април 2023 г.
Умните игри, които помагат за растежа на бебето

Снимка: Shutterstock

Има ли начин да забавлявате умно бебето от раждането до първите му самостоятелни стъпки? Ето 10 лесни и забавни игри от 0 до 12 месеца, подходящи за насърчаване и стимулиране на неговото развитие. Така то ще опознае света, своето тяло, движенията и ще създаде силна връзка с майката или бащата.

Тези игри са съобразени и с естествените двигателни етапи, които следва развитието на бебето. Не предвиждайте и не изпреварвайте действията на бебето, защото така му пречите. Когато на 2-3 месеца се опитва да достигне нещо, то упражнява уменията си за решаване на проблеми. Всъщност движението и откриването на това, което може да направи с тялото си, са основното предизвикателство за всяко дете през първата година от живота му. Ето защо е важно да не правите нищо насила и да не го ограничавате, а само да го стимулирате.

Обособете кът за игри на пода, застелете мек килим и се разположете с бебето на него. Там то ще се движи свободно и пространството му няма да е ограничено.

Снимка: Shutterstock

От 0 до 6 месеца

Игра с огледало: насърчава движението

Сложете бебето по корем, а пред него поставете на безопасно разстояние огледало. Лежането по корем насърчава движението и стимулира мозъчните пътища. Освен това улеснява и оттичането на каналите между ушите и носа, които се запушват доста лесно, причинявайки ушни инфекции.

В огледалото може да се оглеждате заедно и да играете с вашите образи. Бебето ще се стреми да повдигне главата си, затова не е добре играта да продължава повече от десетина секунди. Но пък може да я повтаряте по няколко пъти на ден.

Игра с цилиндър от плат: стимулира бебето да протегне ръце

За да заинтригувате бебето (възраст - около 2-3 месеца) и да го стимулирате да протегне ръцете си, може да поставите мек предмет пред него, удобен за хващане. Цилиндърът от плат е идеален за тази цел. Може да повтаряте играта, но нека не продължава повече от минута.

На мека постелка: тренира координацията

През първите месеци от живота си бебето не се нуждае от много неща. Но е добре да му осигурите една мека постелка, върху която може да го оставяте с меки играчки. Важно е те да са безопасни за него.

Разпределете ги на места, които то може да достигне с ръце, а не ги давайте директно в ръцете му. Така то ще упражнява координацията на движенията, необходими за улавяне на предмета.

Песни и стихове с движение: упражнява сензорната стимулация

Пеенето и рецитирането на стихчета благоприятства развитието на езика и също така е възможност за „обучение“ на движение и ритъм чрез извършване на сензомоторна стимулация. Това е забавна игра за бебето, особено на възраст 2-3 месеца.

Може да повтаряте няколко пъти през деня, но за не повече от няколко минути. Добре е всеки път да повтаряте едни и същи движения, тъй като това приковава вниманието на бебето.

Цветна въртележка: развива зрението

Веднага след като се роди, бебето визуално възприема това, което го заобикаля, но не може да разбере какво вижда и не фокусира добре. Всъщност зрението продължава да се развива и след раждането му, благодарение на сигналите, които мозъкът получава от другите сетива (и от движението).

Проследяването на движещ се обект с очи е едно от първите важни постижения на бебето. След като навърши 2-3 месеца, може да включите и цветни въртележки, които да закачите над леглото му. По този начин то започва да развива възприятие за дълбочина и чувство за дистанция. Всеки родител се трогва, когато малкото движи юмруци и отваря ръка, за да се опита да хване висящите играчки на въртележката.

Допълнително може да тренирате зрението му като поставите бебето легнало на мек килим на земята и му покажете цветна въртележка, направена от хартия. Завъртете я бавно пред него и вижте как то ще се опита да следи движението. На по-късен етап, може да го стимулирате да се опита да спре с ръка въртележката.

Снимка: Shutterstock

От 6 до 12 месеца

Игра с количка: подпомага развитието на ръцете и раменете

Класическа игра за движение, която забавлява най-малките и подпомага развитието на раменете и ръцете им. Поставете детето по корем и леко повдигнете краката му, като го подканите да се движи на ръце. За да е по-забавно, може да пеете детска песен, която то свързва с определени движения. Това е подходяща игра само, ако ръцете на детето са вече достатъчно силни!

Стълбичка: стимулира мускулния тонус

Още преди да се научат да вървят стабилно, малките деца са очаровани от стъпалата (особено около 8-10 месеца). Изкачването по стъпалата е отлично упражнение за мускулния тонус. Под ваш контрол разбира се!

Също толкова полезна и забавна е играта със стълба от хартия, поставена хоризонтално на пода. Ако е и боядисана в различни цветове, това би насърчило развитието на хроматичното съзнание на детето.

Игра с кутия: подобрява координацията

Докато щастливо пълзи из къщата, бебето тества двигателните си умения, но ще му бъде забавно да открие оставена от вас картонена кутия, която крие изненада. Още по-вълнуващо е да построите дом от голям кашон, в който детето да влиза и играе.

Тази игра е много полезна за стимулиране на детето да намери решение чрез подобряване на координацията си.

Любопитство: упражнява основни умения за растежа

Когато отваря и затваря вратите на кухненските шкафове, изпразва ги от съдържание и ги пълни отново, детето всъщност се учи и упражнява основни движения, важни за неговия растеж.

Превърнете това в игра и не му се сърдете. За да го стимулирате да разпознава цветовете и различните форми, може да го накарате да постави заедно предмети в еднакъв цвят или с еднаква форма.

Игра на криеница: помага за разбиране на основни понятия

Тази любима на много родители игра е всъщност много полезна. Тя помага на детето да разбере, че неговата майка не изчезва, когато не е пред очите му. Концепцията за постоянството на предметите (тоест, ако не виждам нещо, то все още съществува) е голямо постижение за всяко дете.

Може да започнете със скриването на предмети под чаршафа или възглавницата му, които заедно да откривате. Вторият етап е да го накарате то само да ги открива.

Деси Тодорова по материали от Nostro figlio

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им