Еволюцията на брака

Проследена от световноизвестния психотерапевт Естер Перел

28 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Времената, когато децата в семейството са били обгрижвани и след пълнолетие, а животът им дори и като отраснали - устройван от родителите, са в миналото. Така, както и удовлетворението от базовите потребности на човек: храна, безопасност и близост, вече не е причина за сключване на брак.

Съвременните хора искат да обичат и да бъдат обичани. Но да се създаде такъв съюз е много по-сложно, отколкото изглежда. Още по-трудно е да се поддържа и развива такава връзка, пише letidor.ru.

Тази тенденция е забелязана от Естер Перел - практикуващ психотерапевт с 30-годишен стаж, специалист по отношения и автор на бестселърите „Еротичната интелигентност“ и "Възпроизвеждане в плен. Как да примирите еротиката и бита".

Световноизвестната белгийка, която помага на проблемни двойки от цял свят да заздравят връзката си, лансира отдавна тезата, че грешим, мислейки, че имаме нужда само на един човек и можем да се доверим само на него. В действителност имаме потребност от много хора, с които да споделяме живота си, според нея.

Колкото и банално да ни звучи, но една от причините за трудностите, възникващи в семейството, е принудително завишените очаквания един към друг.

"Днес любовта е не просто емоционална поддръжка - казва Перел. - Тя е панацея за екзистенциалното усамотение. Ние очакваме, че партньорът ни ще бъде за нас укритие от неприятностите на съвременния живот.“

И действително, днешният начин на живот ни принуждава да се обръщаме към един единствен човек за защита и емоционална опора. В резултат отношенията в съвременните двойки се оказват претоварени от неоправдани очаквания.

"Има още една причина, която провокира постепенно замиране на отношенията – това е нашият стремеж към безопасност и повсеместен контрол“, добавя психологът.

Перел съветва тези, които се опитват да заздравят своя съвместен живот, да приемат факта, че отношенията между хората са априори ненадеждни и да ги фиксираш веднъж завинаги е просто невъзможно.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа