Как да се избавим от семейните спорове за харчене

И как да спестяваме пари и нерви - ценни съвети от финансист

31 октомври 2018 г.
Как да се избавим от семейните спорове за харчене

Снимка: Shutterstock

Стойне Василев дава ценни мнения и съвети по една от особено щекотливите теми за семейните доходи, разходи и спестявания, които могат да ни спестят много - и пари, и нерви.

Василев е сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Съвременните двойки често спорят, но има една тема, която е основна причина за най-много проблеми във взаимоотношенията: парите. Според изследване от 2015 г., финансите са основната причина за споровете в почти половината от семейните двойки в България. Те са и главен мотив при разводите, независимо от доходите и материалното положение.

Когато непрекъснато си говорим на висок тон за пари с нашата половинка, дори да не се стигне до раздяла, това води до високи нива на стрес и неудовлетворение и влияе и на хората около нас, особено на децата.

Разбирането на отсрещната страна е ключът за преодоляване на тези конфликти и щастливия живот. Ето кои са основните теми, свързани с парите, за които най-често спорим с нашата половинка:

1. Навици за харчене

Ако един от двамата партньори е свикнал да харчи парите си за импулсивни покупки, а другият иска да спестява и да инвестира, взаимоотношенията в тази двойка няма да са на добро ниво. Ще се появи неудовлетвореност и чувство на безпомощност.

Успешните семейства имат еднакво виждане за нещата, които трябва да се купуват. Не говорим за 100% съвпадение в мненията (това е невъзможно), а за общи ценности, които ги движат напред.

Ако имаме чести спорове за покупките, има няколко начина, които ще ни помогнат да преодолеем различията си (или поне да ги осъзнаем).

Откъде идва другият

Навиците ни се формират още в детството и са много силни двигатели на нашето поведение. Ако искаме да преодолеем споровете, свързани с разходи, е добре за начало да се поставим на мястото на нашия партньор. Един спокоен разговор за семейната среда, в която е израснал и за поведението на неговите родители ще ни покаже какви навици за харчене, за изкарване на пари и за спестяване е придобил.

След това може да установим какво ни кара да купуваме. Може да е лош ден в офиса, промоция в близкия магазин, или простоq защото ни е скучно. Когато разберем повече за партньорd си (а и за себе си), може да обмислим различни варианти, за да преодолеем това импулсивно пазаруване.

Да бъдем търпеливи

Знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Навиците са се формирали дълги години и не могат да се изкоренят за кратко време.

Да започнем с първата малка крачка – общ семеен бюджет, който да изготвим двамата. Записваме сумите, които планираме да похарчим за отделни категории и ги следим. Ако ги надхвърлим, да обсъдим защо се е получило така и как да подобрим ситуацията следващия месец.

Когато заживяхме заедно с приятелката ми (сега съпруга) имахме леки разминавания в нашите навици, свързани с парите. Много трудно я убедих да изготвяме общ семеен бюджет и да следим къде отиват парите ни. Тя го прие като намеса в личния ѝ живот, и не искаше да знам какво си купува. След като седнахме и поговорихме, се разбрахме да направим за всеки категория „Лични разходи“ в бюджета, в която да записваме само общата сума. И така, вече 8 години имаме общ месечен семеен план за разходите, който се води от съпругата ми.

Нека бъдем честни един с друг

Честността и откритостта са най-добрите оръжия във всяка ситуация, особено когато става въпрос за семейните ни финанси. Когато за първи път създадем общ семеен бюджет и обединим нашите приходи, нека не съдим половинката си за предишното му/ѝ поведение и ненужните покупки (според вас). Така ще създадем взаимоотношения, изградени на доверие и взаимно разбирателство.

2. Навици за спестяване

Партньорите в една връзка често не само не са съгласни с това как се харчат общите пари, но и колко и как да се спестява. Има хора, които са толкова фокусирани върху спестяването, че това се е превърнало в тяхна цел, а не нещата, които могат да се купят със заделените пари. Други са тяхната коренна противоположност – те живеят за мига, без да мислят изобщо за утрешния ден. Крайностите са опасни, а истината е в баланса.

Не са редки споровете в какво точно да се инвестират спестените пари – дали да изберем по-рискови вложения с по-висока доходност, или да заложим на сигурното – депозит в банка. Може да преодолеем тези различия по няколко начина:

Да създадем списък с общи цели

„Нищо не сплотява семейството така, както 30-годишен ипотечен кредит“ – в тази шега има голяма доза истина. Общите семейни цели са нещото, което ни сближава и ни кара да работим в екип. Нека отделим няколко часа, за да помислим с половинката ни, какво искаме да постигнем след 5, 10 или 15 години. Дали ще се отдадем на пътувания или ще спестяваме за образование на децата ни, зависи само от нас.

За да постигнем тези цели, ни трябват пари, т.е. трябва да спестяваме от текущите ни доходи. Повечето хора, когато вземат заплата, започват да плащат сметки, да връщат заеми и да харчат, и ако (случайно) остане нещо в края на месеца, го спестяват. Обикновено нищо не остава, дори се налага да вземем кредит до следващата заплата.

Хората с висока финансова грамотност плащат първо на себе си. На практика, това означава да заделим минимум 10% от дохода си още щом го получим, и да харчим остатъка. Така ще сме сигурни, че ще има пари, които да инвестираме и да постигнем целите си.

Съпругата ми се убеди в силата на спестяването и инвестирането, след като постигнахме една от големите ни мечти – да обиколим Европа. Преди това не виждаше особен смисъл да спестява от дребни (на пръв поглед) неща. Това е и целта на съставянето на семеен бюджет и спестяването на част от дохода ни – да се откажем от някои неща сега в името на по-голямата цел. След години няма да помним, че сме пили по едно кафе на ден (вместо по три), но ще си спомним за разходката с корабче по Сена и озарената от светлина Айфелова кула.

Къде да инвестираме

Някои хора са по авантюристични, докато други залагат винаги на сигурното. Това се отразява и на начина им на инвестиране. Спомням си първия път, когато споменах на съпругата ми да вложим част от парите ни в акции. Тя ме попита „Те не са ли рискови?“.

Ако и вие си задавате същия въпрос, ще ви кажа, че всяка инвестиция е свързана с доза риск. Няма 100% сигурни инвестиции. Колкото повече знаем за даден актив, толкова рискът за нас е по-малък.

Ако имаме различия за степента на риска, по-добре направим отделни портфейли от инвестиции, или един общ балансиран фонд със среден риск (и доходност). Така и двамата ще сме доволни.

3. Кой изкарва повече?

Обикновено един от двамата партньори изкарва повече пари от другия. И това е съвсем нормално, защото всеки има различно образование, опит и стремежи за развитие. В някои случаи това неравенство поражда спорове и напрежение. Как може да го преодолеем, без да се накърнят чувствата на единия от двамата:

Да бъдем равнопоставени

Общ семеен бюджет прави точно това – обединява доходите на двамата в името на общите цели (и разходи). Няма значение кой колко изкарва, след като парите се харчат общо и всеки има равен глас при тяхното управление. Така се преодоляват „неудобни“ теми като кой върши домакинската работа, кой гледа децата, кой пазарува и т.н. Те могат да се решат отделно, без да се намесват парите в тях.

Разновидност на този подход е всеки от партньорите да запази за „лични разходи“ някакъв процент от своя доход (например 10% или 15%), а останалите да отиват в общия семеен бюджет.

Източник: Мениджър нюз

Да поговорим

Защо е важно да запознаем децата с финансите

Образование

10 типични грешки на семейния спор

Да поговорим

10 правила за парите

Новини

Мъжете, изкарващи повече пари в семейството, са с по-лошо здраве

Още от Да поговорим

Семейство на разходка. Снимка: Getty

7 прости неща, които ще направят децата ви щастливи

Водете дневник премахва натупаното напрежение.

Снимка: Shutterstock

Водете дневник срещу ежедневния стрес

Двама тийнейджъри се целуват. Снимка: Getty

Как да общуваме с влюбения тийнейджър

Момиченце във възсторг от гледката. Снимка: Getty

Учените с отговор: Защо не можем да си спомним ранното детство

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

9 подходящи коледни подаръка за учителя

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Семейство на разходка. Снимка: Getty

Понякога е полезно да пропуснете миенето на зъбите след закуска.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Семейство на разходка. Снимка: Getty

Да поговорим

7 прости неща, които ще направят децата ви щастливи

И са по силите на всеки родител

Двама тийнейджъри се целуват. Снимка: Getty

Да поговорим

Как да общуваме с влюбения тийнейджър

За да остане приятелски настроен към родителите и да разчита на тяхната подкрепа

Мерил Стрийп заедно със сина си Хенри и трите си дъщери - Мейми, Грейс и Луиз. Снимка: Getty

 

Новини

20 години по-късно: Мерил Стрийп мина по червения килим с четирите си деца

Актрисата се снима със сина си Хенри и трите си дъщери Мейми, Грейс и Луиз

Момиченце във възсторг от гледката. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Учените с отговор: Защо не можем да си спомним ранното детство

“Детската амнезия” дълго време оставаше загадка за науката

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 подходящи коледни подаръка за учителя

Вероятно се чудите как да зарадвате преподавателя на вашето дете за предстоящите празници

Бременна по време на преглед с ултразвук. Снимка: Getty

Здраве

Личен избор: раждане със секцио

7 причини бъдещите майки да предпочетат цезаровото сечение

Дете мисли пред стрелките на чавовника. Снимка: Getty

Да поговорим

5 идеи: Как бързо да научите детето да познава часовника

На каква възраст усвоява това умение и как да го направим по-забавно

Кейт Мидълтън и Шарлот. Снимка: Getty

Новини

Кейт Мидълтън разказа за новото увлечене на дъщеря си

Какъв талант откри и насърчава у Шарлот амбициозната майка

Печена курабийка рибка, която виси на елхата.  Guliver / iStock

Заедно

На Никулден украсяваме елхата

Легенди и поверия за деня на Св. Николай Чудотворец