Какво се променя в сложната възраст 15-17 години

Нещата, които можем да кажем на тийнейджърите, за да ги подкрепим в развитието им

Илюстрация: Guliver / iStock

Във възрастта между 15 и 17 години се променят много неща, без да броим физическите промени след края на пубертета. Различен е вече начинът на мислене, чувстване и взаимоотношения.

Притесненията за мутиращия глас на момчетата, за формата на тялото и размера на порциите, основно при момичетата, се нареждат до новия светоглед и разбирането за собствената уникалност и значимост, до увеличаващите се интереси в различни посоки.

Ето част от промените в развитието на тийнейджърите.

Емоционални и социални промени

Децата в тази възрастова група:

- Проявяват по-голям интерес към романтичните взаимоотношения и сексуалността;

- Склонни са да споделят повече и да създават по-интимни отношения;

- Изискват повече независимост от родителите си, започват да имат тайни от тях, прекарват по-малко време с мама и татко и повече време с приятели;

- Изпитват много тъга или изпадат в депресия, което може да доведе до лоши оценки в училище, употреба на алкохол или наркотици, опасен секс и други проблеми.

Мислене и учене 

Децата на 15 – 17 г. могат:

- Да придобият повече работни навици;

- Да показват повече загриженост относно бъдещото си образование и работа;

- По-добре да мотивират собствения си избор, включително за това какво е правилно или не.

А ето какво можем да кажем и направим, за да помогнем на своя тийнейджър в тази възраст:

- Говорете с тях за тревогите им, обръщайте внимание на всички промени в поведението. Попитайте ги дали им минават мисли за самоубийство, особено ако са тъжни или депресирани. Да попитате за това няма да възпре подобни мисли, но децата ви ще знаят, че ви е грижа за това как се чувстват. Потърсете професионална помощ, ако е необходимо.

- Покажете интерес към училището и техните извънкласни занимания, насърчете ги да се включат в повече спортни и творчески дейности.

- Насърчавайте ги да се включват в обществени дейности.

- Празнувайте успехите и постиженията им.

- Прекарвайте колкото можете повече време заедно, показвайте им обичта си, правете различни неща заедно.

- Уважавайте мнението им, изслушвайте, без да ги притеснявате, вникнете в начина, по който мислят.

- Насърчавайте ги да намират решения на проблеми или конфликти. Помогнете им да се научат да вземат добри решения, да използват собствената си преценка и бъдете на разположение за съвет и подкрепа.

- Говорете с тях за очакванията, отговорностите, екипността и изискванията, които бъдещите му работодатели ще имат към него, за да получи одобрение и уважение.

- Обяснявайте колко е важно да предвижда и да реагира адекватно на трудни или неудобни ситуации, примерно, ако принуждават някой негов близък да взема наркотици, да прави секс или да употребява алкохол и да шофира…

- Уважавайте потребността на тийнейджърите от самостоятелност.

- Поощрявайте здравословния начин на живот и хранене.

Всеки родител е отговорен за това да осигури безопасност на детето си, без значение на колко години е детето. Ето няколко начина да защитите тийнейджърите:

- Разговаряйте за опасностите при шофирането и как да бъде в безопасност на пътя, тъй като автомобилните катастрофи са водеща причина за смърт от наранявания в тази възраст.

- Напомняйте колко е важно да носи каска, когато кара велосипед и мотоциклет. Нежеланите наранявания и травми по време на спортни дейности също са често срещани.

- Говорете за опасността от самонараняване и за необходимостта да обръща внимание и да спазва указанията на предупредителните знаци.

Самоубийството е третата водеща причина за смърт сред младежите на възраст между 15 и 24 години.

- Разговаряйте за опасностите от наркотици, алкохол, тютюнопушене и рискова сексуална активност. Попитайте детето си какво знае и мисли за тези проблеми и споделяйте чувствата си с него. Слушайте какво ви казва той/тя и отговаряйте на въпросите му/ѝ честно и директно.

- Обсъдете колко е важно да избира приятели, които не действат по опасни или нездравословни начини.

Еми Спасова по материали на cdc.gov

Коментари
Последни видеа