5 грешки, които допускаме в общуването с тийнейджъри

Как да ги избегнем, за да не изживеем няколко нещастни години заедно

26 Април 2020 г.
5 грешки, които допускаме в общуването с тийнейджъри

Снимка: Guliver / iStock

Сърцето ми трепери от притеснения за детето – дали няма да се събере с лоша компания, дали не прекалява с интернета, дали ще вземе добра диплома, дали...

Странни създания сме ние, родителите, тревожни по всякакви поводи - все търсим начини да общуваме с децата си така, че да се разбираме с тях, и все се оплакваме, че тийнейджърите ни игнорират, че се отчуждават, че няма нормална комуникация. Но причината често е не толкова, защото те са се променили, а защото ние подаваме неправилни послания към тях. Невинаги е така, естествено, но ето няколко примера за родителски грешки, описани от специалисти:

1. Очакваме най-лошото

Много родители се чувстват безпомощни и смятат, че нищо не могат да направят, когато виждат, че любимите им дечица се превръщат в непредсказуеми чудовища. Така всички ще изживеете няколко нещастни и неудовлетворяващи години заедно.

Посланието, което трябва да предадем на тийнейджърите е, че те са ”добри”, ако не правят ”лоши ” неща – дрогиране, шляене с погрешната тълпа или правене на секс. Но лошите очаквания може да предизвикат лоши резултати. Научни изследвания са показали, че при родители с такива нагласи поведението на подрастващите е с по-високо рисково ниво.

Съвет: Фокусирайте се върху интересите и хобитата на детето, дори ако не ги разбирате добре. Това ще подобри комуникацията и ще ви свърже отново с вашето любимо дете, а също така и вие ще научите нещо ново.

2. Четем твърде много книги за родителство

Вместо да се доверят на инстинктите си, много родители четат книги, посветени на отношенията с тийнейджърите. Книгите стават проблем, когато родителите ги използват, за да заместят своите собствени умения да общуват. Ако препоръките и техният собствен стил се различават, родителите стават по-нервни и по-недоверчиви към деца си.

Използвайте книгите, за да добиете представа за рисково поведение, след това ги оставете и вярвайте, че сте научили това, което е трябвало да научите. Изяснете си кое от прочетеното е най-значимо за вас и за вашето дете.

3. Отдаваме много голямо значение на дребни неща

Може би не харесвате прическата на дъщеря си или дрехите, които тя избира. Или прави нещата по свой начин, а не както си представяте по начин, който е по-добър за нея.

Но ако това което прави, не е опасно за вашето дете, оставете го да взима своите, подходящи за неговата възраст решения и и се учете от последствията от неговите решения.

Много родители желаят да няма никаква болка, разочарования и грешки в процеса на израстването. Но предпазването на детето от реалностите в живота няма да им позволи да придобият собствен полезен жизнен опит.

Разбира се, вие ще сте винаги до тях, ще се грижите за тях, ще им осигурявате комфорт и нека детето да знае, че може да разчита на вас – неговия родител.

4. Игнориране на важните проблеми

Ако подозирате, че вашето дете употребява алкохол или наркотици, дори това да ви напомня за вашата собствена младост, вземете незабавно мерки, преди това да стане голям проблем. В периода, когато децата са на възраст от 13 до 18 години, е изключително важно и отговорно да сте активен участник в живота им.

Следете за внезапни необясними промени в поведението им, във външния вид, приятелите, оценките и мнението на учителите. И помнете – опасни са не само истинските наркотици! Ако намерите празни опаковки от лекарства или откриете, че е изчезнало шише с лекарство от вашата аптечка, ако намерите непознати хапчета, навити на рула хартийки, лула, кибритени клечки, бъдете нащрек и приемете сериозно всички тези признаци - съхранявайте на сигурно място всички лекарства и контролирайте количеството им.

5. Дисциплината – или много строга, или напълно липсва

Когато усетят, че губят контрол върху поведението на детето, някои родители стават прекалено строги и взискателни. Други избягват конфликтите от страх, че ще загубят контакт с детето си и то ще ги отхвърли. Не достигайте до тези крайности – необходимо е да намирате баланс между пълна свобода и пълно ограничаване / контрол.

Ако изисквате и налагате пълен контрол, може би ще успеете да подчините напълно детето, но на каква цена? Деца, израснали в такава среда, пропускат шанса да се научат да решават проблеми и да придобият лидерски качества, защото вие вземате решенията вместо тях.

Отсъствието на контрол също е лош вариант. Тийнейджърите се нуждаят от правила и ясни критерии за поведение и правилни решения, когато започват да живеят самостоятелно във външния свят. Като техни родители, ваша отговорност е с думи и действия да определите вашите семейни ценности. Да бъдете авторитетни родители помага на децата да развият умения, необходими да ръководят себе си по правилния начин.

Вашето влияние е много по-силно, отколкото си представяте. Много тийнейджъри твърдят, че искат да прекарват повече време с родителите си. Опитвайте се да намерите време за контакт с тях в тези трудни и за тях години. Дори да не е особено очевидно, знайте, че те чувстват, че винаги ще имат вашата подкрепа и винаги могат да се върнат у дома.

Еми Спасова

 

Образование

Половината тийнейджъри не могат да учат заради стрес

Да поговорим

10-те важни разговора с тийнейджъра (част І)

Да поговорим

Научете тийнейджърката да обича себе си

Новини

Порното, тийнейджърите и деструктивното поведение

Още от Заедно

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Честита Баба Марта

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Ремарк за парите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)