8 правила за възпитание на близнаци, които не бива да игнорираме

Психолог изброява важните нюанси

08 Януари 2020 г.

В литературата, адресирана за нови родители, се говори за възпитание предимно на едно дете, а ако в семейството има повече деца, се предполага, че те са на различна възраст. Раждането на близнаци обаче изисква не само количествени изменения в планирания бюджет, но и качествено различен подход във възпитанието.

Психологът Мария Баулина разказва за важните нюанси, които е необходимо да отчитаме при отглеждането на близнаци пред letidor.ru.

Строг режим

Ако с едно дете можете да си позволите да не мислите за стриктни разписания и да се съобразявате с природния ритъм на детето, то на майката и бащата на близнаци им се налага да експериментират с различни режими.

За някои родители е най-удобно децата да се хранят и къпят едновременно, други – едно по едно. За спането - много възрастни отначало се оплакват, че децата не спят едновременно, но с времето им се отдава да ги приведат под „общ знаменател“.

Уменията и навиците, които те придобият в първата година от живота, след време ще бъдат особено ценни от гледна точка на грижите за тях - когато проходят и започнат да се движат в противоположни посоки, когато искат различни ястия за обяд и т.н.

Илюстрация: Guliver / iStock

Здравословен егоизъм

Да бъдат постоянно заедно, да играят с общи играчки и да виждат пред себе си непрестанно свое копие е трудно - истинско изпитание. Липсата на лично пространство усложнява развитието на индивидуалността и води до формиране на „ние“ мислене, вместо „аз“.

Родителите е хубаво да помислят за това, че у детето са различни не само личните вещи, но и начините на поведение и развиващите занимания.

Например, когато едното дете отива на гости на баба, другото предпочита да е с тате на автомивка.

При общуването с близнаци е важно да се подчертават различията в техния темперамент и характер. Бихте могли да похвалите едното дете за бързината на реакциите, примерно, а другото – за отговорността при вземане на решения.

В компания на по-големи

За възрастните е удобно децата да си играят заедно и колкото по-дълго се занимават двете, толкова по-добре - така си мислим. Но ако остават прекалено дълго време с връстници, може при някое да се забележи забавено развитие на речта. Близнаците свикват да използват звуци и думи, понятни само на тях двете/двамата - не са им нужни богат речников запас и по-сложни фрази.

За да ги усвоят е нужно по-често да общуват с възрастни или по-големи от тях.

Развитие на речта

За правилна постановка на звуците, правилно построяване на речта и уместно използване на речниковия запас понякога е нужно не просто да общуват с по-големи хора. Възрастните е добре да използват повече тематични книжки, аудио приказки, да четат и разказват истории, посветени например на различните видове професии, плодове, зеленчуци, животни, видове транспорт, дрехи и т.н.

Особено внимание е нужно да се отделя на по-неактивното дете от двете, което, по правило по-късно започва да говори и е склонно да повтаря грешките в звуци и думи, произнесени от брат му или сестра му.

Игри пред огледалото

Илюстрация: Guliver / iStock

Възрастните обикновено не поощряват гримасите пред огледалото и любуването на собствената физиономия.

Но за близнаците подобно самоизследване е важен етап от развитието – полезно е да открият своите отличителни белези от тези на брат си или сестра си.

Когато някое от децата се намира пред огледалото, опитайте се да разберете дали отбелязва тази или онази своя физическа особеност или мимика.

Забравете от „ние“

Младите майки често упортебяват несъзнателно местоимението „ние“, защото чувстват особена близост с малките и са напълно погълнати от техните потребности, проблеми и постижения.

Често на детската площадка може да се чуе: „Ние не обичаме тиквено пюре“ или „Отиваме да се люлеем на люлките“.

Хубаво е родителите на близнаци да избягват подобни формулировки, защото колкото по-рано детето научи името си и нещата, свързани конкретно с него, толкова е по-полезно за формирането на неговия аз-образ.

Посредничество

Може би сте чували твърдението, че близнаците се адаптират в детски колективи по-лесно, отколкото едно дете. Само че не е точно така.

На много близнаци не им достига опит в общуването с други деца и нямат навик да играят с тях, а и някои могат да възприемат негативно желанието на връстници да общуват само с едно от близначетата.

За да развиете навиците за комуникация, е нужно да влезете в ролята на посредници при възникване на конфликти и неловки ситуации.

Важно е да обсъждате с децата си точно тези сложни моменти, възникнали в детската градина или на площадката за игра, и да обясните мотивите за поведение на връстниците им.

Родителите имат още една задача – да подскажат на другите деца с кой от близнаците общуват в момента, защото много от сложните ситуации се пораждат именно заради подобно неразбиране.

Защита от стереотипи

Появата на семейство с близнаци винаги предизвиква интереса и вниманието на околните.

Без да искат да причинят вреда на децата, хората често изказват своето мнение - за това колко си приличат хлапетака, как са като две капки вода, че не могат един без друг и тем подобни.

Такива стереотипни фрази и формули обаче са в разрез с принципите за възпитание на индивидуалисти, така че родителите на близнаци има защо да се безпокоят за това и да се погрижат как да сведат до минимум тяхното влияние.

Например, може да сложите акцент върху това, че децата се различават много по характер, че имат различни интереси или са надарени с различни таланти.

Адаптация Марина Атанасова

Още от Да поговорим

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Кой избира име на детето

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

След като разпознаем нуждите на вътрешното си Аз, можем да го успокоим.

Снимка: Shutterstock

4 неща, които трябва да дадете на вътрешното си Аз, за да се успокоите

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Най нови

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

 

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

10 речеви умения на 3-годишното дете

То може да общува съвсем пълноценно

 

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

Заедно

Дъщерята на Еминем стяга сватба

Хейли Джейд публикува видео, на което приготвя куфара за моминското парти

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Кой избира име на детето

Как да решим вечния спор, със съвет на психолог, свещеник и екстрасенс

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Ето каква е гледната точка на метода Монтесори

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Обикновено набеждават малчугана, че е мързелив и разсеян
-->