10 неща, които да кажете на млада майка

Вместо: "Бебето слуша ли?"

Илюстрация: Guliver / iStock

Един от най-дразнещите въпроси, които ВСИЧКИ задават на младата майка, е: "Бебето слуша ли?". Предполага се, че "слушащото" бебе би следвало да спи през цялата нощ, да не плаче и, ако е възможно, да си сменя памперса само.

И тъй като до ден днешен такова чудо не се е родило, как се предполага младата майка да отговори на въпроса? Може би с: "Не, моето бебе е лошо." За да не я поставяте в неудобна ситуация, от която се излиза с фалшива усмивка и лъжа, ето десет неща, които бихте могли да попитате или кажете, вместо въпросния въпрос:

1. Как се чувстваш? И действително се поинтересувайте - това може да означава много за нея. Изслушайте я, защото, ако млада майка реши да ви разкаже как се справя, ще бъде дълго.

2. Искаш ли да ми разкажеш как роди? Не всички искат да разкажат тази история, но за някои това би имало терапевтичен ефект, особено ако раждането е било далеч от идеалното. 

3. Искаш ли да ме питаш нещо? Да дадете непоискан съвет може да е проблематично, но да питате новата майка дали има някакви въпроси би могло да бъде добро начало на разговор, както и възможност да предложите подкрепа или помощ.

4. Изглеждаш страхотно! Свикването с майчинството може да бъде предизвикателство в много отношения, особено по отношение на промените, които се случват с тялото. Трудно е да се намери време за душ, камо ли енергия, която да се инвестира в това да изглеждаш и да се чувстваш добре. Дайте на младата майка малко самочувствие.

5. Ти си прекрасна майка. Това е нещо, което всяка майка иска да чуе, особено тези, на които им е за пръв път, и са пълни с въпроси и съмнения. Да чуят, че се справят добре, може да е нещо, което да промени светогледа им.

6. Може ли да ти донеса нещо за хапване? Храната, която младата майка не трябва да приготвя сама, е нещо чудесно. Разберете кое ѝ е любимото и просто минете, за да ѝ го оставите.

7. Може ли да изведа по-големите деца на разходка? Ако младата майка има по-големи деца, да се погрижите известно време за тях е истинско облекчение за нея. 

8. Днес чух нещо много смешно... Понякога младите майки имат нужда от разговор, който не се върти обезателно около децата. Кажете на майката шега, забавна история или нещо, което мислите, че ще й хареса. 

9. Гордея се с теб. Това е още едно от нещата, които всяка майка има нужда да чуе. Кажете ѝ точно защо се гордеете с нея: защото кърми, защото продължава да се справя с всичко, въпреки неспането, защото е успяла, въпреки трудното раждане.

10. Искаш ли да дойда да изчистя у вас, докато разхождаш бебето? Чистенето е като готвенето за майките - все не остава време, а трябва да се свърши. Каквото и да изчистите, все ще е от полза.

Източник: mothering.com

Коментари
Последни видеа