6 съвета как да поддържаме реда в детската стая

При това – без особени усилия

Илюстрация: Shutterstock

Омръзнало ви е да повтаряте на детето да си прибере играчките? Писнало ви е сами и то по няколко пъти на ден да сортирате и подреждате безкрайни количества колички или кукли? Вземете нещата в свои ръце, като използвате един или няколкото от следващите шест трика:

1. Приберете едни, оставете други
Днешните деца имат прекалено много играчки. И да се поддържа реда сред тонове лего, килограми моливи, кукли и настолни игри е наистина трудно. Но ако се вгледате в игрите на малкото, сами ще откриете кои от нещата то предпочита повече и кои просто разпилява. Съберете тези, които определено пренебрегва, подредете ги в кутии с капак, а после – в шкаф, и оставете останалите. От време навреме разменяйте кутиите – ще видите как детето е забравило пренебрегваните преди време играчки и сега им се радва, все едно са нови. А така ще си спестите и времето за подреждане – по-добре да прибирате половината, отколкото всички.

2. Контейнери и джобове
Вече знаете, че не е вариант да прибирате всички играчки в една голяма кутия – това води до обръщането й, а детето вместо да играе, плува безцелно сред безпорядъка. Различни по цветове органайзери и контейнери са добро решение. Разпределете различните по вид играчки в тях и за да се ориентира малкото, може да им залепите картинка в зависимост от съдържанието им. Голямо пано, закачено на стената с джобове, в които то само може да прибира играчките също е добро решение. Важното е да го приучите, че всяко нещо си има мястото. Така, ако си търси синия хеликоптер, ще знае къде да го намери.

3. Почистващите средства
Да, те също са добър помощник. Препоръчваме ви да ползвате такива на био основа, защото полепват по повърхностите, оттам по детските ръчички и после в устата. С био препаратите няма да имате притеснения, че може да предизвикат алергична реакция (и все пак следете какво съдържат – има деца, които са алергични дори и към някои от техните съставки). Използвайте такива, които не позволяват прекомерното задържане на прах – така ще си спестите време.

4. Разделете на зони
Ако не разполагате с детска стая и научите детето да си играе в определена зона, ще си облекчите живота. Разбира се, ако си прави по средата на дневната огромна палатка, може да си затворите очите. А за легото, настолните игри и кубчетата определете конкретно място. Може да е с цветно тиксо, залепено за пода (за мокет или килим също става). Така след края на игрите ще трябва да подреждате само зоната, а не цялата стая.

5. Петминутка за чистене
В момента, в който чуят думата „подреждане“ на всички деца им става зле. И с право – това е минимум час безинтересна и мудна работа. Предложете друг вариант – пет минути подреждане по часовник, като ги въвеждате на всеки час или във всеки един момент, в който усетите, че играчките превземат къщата. Може да озвучите петминутката – това са две весели детски песнички време – а докато ги слушат, малките ще трябва да подредят максимално количество играчки.

6. Махнете излишното
Сувенири, статуетки, декоративни възглавнички, вазички и прочее вещи не правят нищо друго, освен да събират прах и да създават излишен безпорядък. Оставете някои от най-любимите си, а другите махнете. Освен това, редовно преглеждайте играчките, като изхвърляте счупените, махате тези, които не са за възрастта на детето, както и подлепяте скъсаните книжки.

Текст: news.rambler.ru, адаптация Надя Горанова

Коментари
Последни видеа