Защо момченцата обличат дрехите на мама

Психологът и писател Татяна Огнева-Салвони разказва

Снимка: Guliver / iStock

Всички ли деца обичат тази игра? Това хубаво ли е или не?

Според психологическата теория, подобни игри обичат деца с добра привързаност към родителите си, когато има емоционален контакт и взаимност. Детето взима вещите на този родител, с когото в момента има най-силна връзка в дадения период.

Когато е в „татин“ период, той повече е привързан към бащата и облича именно неговите дрехи. Когато е в „мамин“, прави всичко като нея. Влиза в ролята на възрастния, за да види как ще се почувства: „Аз съм като мама!“ или: „Аз съм като татко!“

Това е един от начините, по които децата се подготвят да влязат в света на възрастните. В игрите на обличане на дрехите или ползване на вещите на родителите децата откриват не само всичките етапи на представата си за живота на възрастните, но и страховете и тревогите си по отношение на порастването.

Обличайки дрехите на родителите, малките виждат, така да се каже в перспектива, колко още им е нужно, за да порастнат. Това им дава чувството на някаква спокойна предопределеност по отношение на бъдещето.

Този акт е и още нещо – форма на самозащита. Да играе с дрехите на любимия възрастен е все едно да бъде заедно с него лично. Можем да открием остатъчното действие на този защитен механизъм и в зрелия живот.

Когато пазим някоя вещ, която реално няма никаква стойност, но за нас е безценна, защото е принадлежала на важен за нас човек. Това е т.нар. преходен обект, който се явява превключвател на емоционалното състояние на човека.

Например, много мъже често пазят далеч от очите на останалите бащиния часовник. И за тях той е много по-ценен от най-скъпия часовник на света. Защото, когато го вземат в ръка, мигновено могат отново да се почувстват малкото момче в прегръдката на баща си.

Това е мощен психологически ресурс за човека. И е важно малкото момче да има тази възможност да поиграе с вещите на родителите.

Така влиза в състоянието на малкия, допуснат в света на големите, където се чувства в безопасност, което по-късно в действителност му дава увереност да действа смело като възрастен.

Когато момчето играе с мамината козметика, то изследва женския свят. И по-добре да го изследва, докато е малко. Така по-късно няма да се бои от разни женски трикове. По-добре не му забранявайте, но му обяснете, че това са неща за момичета, на момчетата не са им необходими.

Не трябва да ви е страх от нищо, не се тревожете. Весело обяснете основите на бита – това е най-доброто в общуването с детето. Посмейте се на преоблечения малчуган, но после търпеливо му обяснете предназначението на всяка вещ.

И, разбира се, трябва да ви умили този факт, че детето с някакво шесто чувство разбира коя вещ е най-любимата на мама или тати и тя автоматично се превръща и в негова любима.

Източник: deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа