Как да не се разорим с малко дете

8 правила, с които може да се спести и всички да са доволни

Илюстрация: Guliver / iStock

Децата са скъпо удоволствие и това е известен факт. С появата на дете доходите в семейството падат не само – мама прекратява временно работа, а разходите нарастват значително. Но дали всички наши покупки са разумни и обосновани? Практиката показва, че съвсем не е така, и ако се придържаме към няколко правила, бихме могли да спестим немалко от покупките за бебето в първата половин година. А да си пестелив не е порок

1. Не купувайте детски неща от разпродажби

Детето расте бързо, но неравномерно. Ако допреди две седмици са му ставали дрешки с размер 80, сега вече му трябва размер 86. С обувките – същата работа: от 19-и номер се скача много бързо на 21-и, а само след 2 месеца ще му трябва 23-и… Затова, ако в края на сезона видите чудесни сандалки, които си мислите, че ще му стават още няколко месеца, не ги вземайте, дори да са на изгодна цена – шансовете да му умалеят са огромни, а вашата „икономия“ няма да е никаква икономия, тъй като ще се чудите какво да ги правите.

Същото важи и за връхните дрехи: първо, не можете да сте уверени какъв ще е ръстът на детето след половин или една година, второ, размера на дрехите е различен при различните марки и дори в рамките на една марка може да се види разлика от 2 до 6 см. Купувайки дреха от сега за следващия сезон, рискувате на вземете нещо наистина ненужно.

А да продадете изгодно това, което ви е ненужно, е доста трудно – вижте по майчинските форуми в социалните мрежи колко обяви има за продажба на ноови необличани и необувани неща…

2. Не купувайте неща, които не ви трябват, само защото са с отстъпка

Не са ви нужни 5 нови блузки или 3 чифта панталонки за бебета, обаче магазинът предлага толкова добри отстъпки, че не можете да устоите: за тези пари е „грехота да не ги взема“. Минахте спокойно покрай детски комплект дрехи за 40 лв., но отстъпката от 50% за 4 чифта е изключително привлекателна?

Така работи психологията на потребителя, за която маркетинг специалистите са добре осведомени. Точно затова вземате неща, които не са ви необходими. Недейте. Когато купувате нещо, което не ви трябва, дори да е "почти даром", не спестявате, а губите това, което сте могли да спестите. Щом детето ви има нужното количество блузки за възрастта си, не харчете за повече от тях – какво ще ги правите?

Изгодната покупка е тази, към която сте се насочили от самото начало, но отстъпките са ви поблазнили да направите непланирани и неоправдани разходи.

3. Не купувайте неща, без които можете да минете

Дрехите и аксесоарите за бебета и майки безусловно са изключително симпатични и оригинални, но не са номер едно в списъка ви с жизнено необходими неща. Нито номер 2... Повечето от тях всъщност подчертават вашия социален и икономически статус, и, да, облекчават живота, обаче, колко шезлонги са ви нужни и трябва ли да купувате 5-а играчка за когато растат зъби на бебето, или пък уред за вибромасаж...

Развиващите играчки са нещо чудесно, но когато вече са ви подарили няколко от онези, дето говорят на три езика, защо се заглеждате по още някоя? Родителското заслепление и умелата реклама вършат своето и мислите, че става дума за израз на любовта ви към детето, но тази играчка няма да го направи по-щастливо – то вече има такива.

Нито ще улеснят майчинството ви, защото в много случаи са излишни и само претрупват дома, чудите се къде да ги дявате и опустошават семейния бюджет.

4. Не пренебрегвайте някои аксесоари втора употреба

Повечето предмети за малки деца имат ограничен срок на експлоатация – не повече от 3-4 месеца. Проходилки, люлки, бънджита, някои играчки, изобщо всички неща извън гардероба на малкото стават излишни, някои – опасни, освен това му стават и безинтересни много скоро – детето се развива бързо, активността му нараства и вече му е скучно да се залъгва с познати играчки и залъгалки.

В повечето случаи приспособленията за бебета могат да се изперат, изчистят, обеззаразят и да се използват повторно. Няма нищо страшно да купите слинг или развиваща играчка втора ръка – доста по-икономично е.

Ако намерите хубаво камионче или колело обаче, гледайте да е в изправност, здраво и удобно – първо проверете дали работи добре.

5. Не хвърляйте с лека ръка вещи, които можете да продадете

Някои хора се притесняват да продават употребявани вещи, по-лесно им е да ги подарят, даже да ги изхвърлят, но не и да ги продават. Само че няма нищо срамно да продадеш нещо, които ще бъде от полза за други семейства и ще зарадват децата им.

Даже да ви се струва, че велосипедчето на вашето дете, което вече не му е нужно, не изглежда толкова хубаво, както в началото, но си върви добре, както и якето, и първите му обувки, които са вече омалели, не ги хвърляйте. Далеч по-разумно е да ги дадете в благотворителен търг или да ги продадете, дори да е за малко пари, щом могат да послужат отново.

6. Не купувайте, защото „другите правят така“

Новите родители общуват непрекъснато с други нови родители във форуми и фейсбук групи – те са един цял отделен свят и там можете да се натъкнете на най-различни хора, сред които и ценители на дизайнерските бебешки колички и други скъпи предмети за бебешкия бит.

Понякога ви се струва, че всички луксозни вещи, които те са снимали и публикували, са от изключителна важност и за вашето дете, за да му е добре и да сте щастливи всички вкъщи. Заразително е – Петя взела нова сензорна играчка на сина си, защо и нашият син да няма същата? Не се поддавайте на стадното чувство, не мислете, че бутиковите ботушки ще бъдат по-добри от тези, които то вече си има.

Детето въобще няма да почувства разликата, а и дали дизайнерската вещ е наистина удобна и практична? Когато детето е малко, не харчете излишно за скъпи дрехи за него.

В Швеция казват: „Щастливото дете е мръсното дете“ – което се търкаля в снега, копае в пясъка, седи по земята и шляпа в калта. Ще позволите на вашето хлапе да съсипва дрехи и обувки, които струват толкова скъпо, че ви се къса сърцето само, като се сетите?

7. Не прекалявайте с играчките

Новите деца са заринати в играчки и за тях няма изненади – всяка поредна играчка се приема за даденост. Само че повечето от тях събират прах по рафтовете и в кутиите – обидно е, че всички ваши финансови жертви са напразни.

На практика хлапетата се нуждаят от много по-малко играчки, отколкото искате да им купите. Кукли и динозаври, които ходят и говорят, колички и роботи, които се управляват с дистанционно, двуетажни къщи за кукли - всичко това са играчки, за каквито вие сте си мечтали като деца, но понеже ги е нямало във вашето детство, бързате да ги подарите на малкото. Обаче то ще се вълнува от тях ден-два, най-много седмица. Най-скъпи са интерактивните играчки, които обаче се развалят лесно, а от тях детето се отегчава бързо.

Вгледайте се в това, с което си играе най-често: бута количка, реди конструктор, рита топка, има любима кукла и… толкова. Ако оставите неговата фантазия да се развива, ще видите колко интересни игри може да измисли само с няколко обикновени играчки.

8. Не ползвайте платени услуги, ако можете да получите безплатни

Това правило се отнася предимно за медицинските услуги. Разбираемо е, че искате да изберете най-доброто за детето си, но специалистите работят еднакво добре и в частните клиники, и в поликлиниките по местожителство, а ако детето е здраво, няма разлика къде ще го заведете на профилактичен преглед. Ако пък имате някакви опасения за здравето му, най-логично е да попитате лекар, на когото се доверявате и познава детето.

Марина Атанасова по материали на parents.ru

Коментари
Последни видеа