Кои марки столчета за кола са най-купувани

Всичко най-важно, което трябва да знаете, когато избирате това важно допълнение за децата в колата

21 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Днес има огромно разнообразие от бебешки столчета за кола, споделят от онлайн магазин Baby.bg. Те са сред най-купуваните детски стоки, защото са задължителен елемент от подготовката за посрещането на бебето и се отличават с висока практичност. Родителите могат да открият всякакви видове стоки от този вид, които се отличават помежду си по марката, дизайна, цвета и цената. Детските седалки за кола са качествени, подходящи за сън, а някои са снабдени и с Изофикс система за още по-голяма сигурност.

Снимка: онлайн магазин Baby.bg

Задължителна ли е употребата на детските столчета за кола

Бебешките столчета за кола са абсолютно задължителни. Те са важни най-вече за безопасността на бебето и по-голямото дете, а употребата им би могла дори да спаси живот в случай на ПТП. Използването им е подробно регламентирано със закон и трябва да започне още с появата на новороденото на бял свят. Ако не присъстват в автомобилното купе по време на шофиране, това би могло да бъде причина за санкции от страна на органите на реда.

До каква възраст се използват

Според Закона за движение по пътищата, столчето за автомобил трябва да се използва до достигането на тегло от 36 кг или височина от 150 см. Докато детето навърши четири години, седалката е нужно да бъде със стандартния за този вид стоки дизайн, а след това може да се премине на повдигащ модел, наричан още „бустер“.

Снимка: онлайн магазин Baby.bg

Какви видове има

При избора на детска седалка за автомобил трябва да се запознаете с различните варианти, които не са никак малко. В търговската мрежа ще срещнете следните категории седалки за деца:

- под 10 кг (група 0) – това са бебетата до 9 месеца. Пазарът предлага чудесни решения за новородени и малко по-големи бебета;

- под 13 кг (група 0+) – столчетата за кола от тази категория са адаптирани за мъници до 15-месечна възраст;

- 0-36 кг (група 0, 1, 2, 3) – този вид столчета обхваща от новородено до деца на 12 години, с маскимално тегло до 36кг;

- 9-18 кг (група 1) – седалките с такива параметри се купуват за деца до 3 години;

- 15-25 кг (група 2) – възрастовата група тук е от 3 до 7 години, а използването на компонента за кола може да продължава до навършването на максимално допустимото тегло;

- 22-36 кг (3 група) – този вид седалки са предназначени за деца от 6 до 12 години;

- I-size – столчета, които покриват изискванията по европейски стандарт за безопасност ECE R129. Според съответната директива R129, определящо е не теглото, а височината на детето.

Законово допустимо е седалката да бъде фиксирана отпред в колата, но не е желателно това да се превръща в честа практика. Ако все пак се налага подобно позициониране на детското столче, то трябва да е в обратна на движението посока, а въздушната възглавница да се деактивира, защото при евентуална активация, може да навреди сериозно на бебето.

Регламентираните начини за монтаж са два:

Посредством автомобилния колан, който обгръща столчето. Най-подходящ вариант е, ако ще закрепвате кошницата за новородено.

Чрез системата Isofix, при която столчето се закрепя директно към основата на седалката на автомобила – по-новите автомобили притежават такава система.

Снимка: онлайн магазин Baby.bg

Кои са най-купуваните марки

Сред предпочитаните марки столчета за автомобил са Lorelli, Kikka Boo, Cangaroo, Chipolino, Britax Römer, Cosatto, Recaro, KinderKraft, Maxi-Cosi и Jane. Всеки един от тези брандове се отличава на пазара с качество, практичност и високо ниво на сигурност, гарантиращо безопасността на бебето и детето по време на пътуване. Имат различни екстри, като сенник, възможност за няколко позиции, една от които е напълно легнало положение, които биха благоприятствали допълнително за комфорта по време на превоз.

Коментари
Последни видеа