5 съвета за родители, борещи се със „синдрома на принцесата“

За да заживеят в свят без розово, тюл и глезотии

Снимка: Guliver / iStock

Какво да правите, ако дъщеря ви е ревностна почитателка на розовото и блестящото, а вие сте изморен родител, на когото му е писнало по 24 часа да обяснява защо не ѝ е нужна осма тюлена рокля? Как да махнете короната от главата ѝ?

И изобщо възможно ли е, ако по цял ден тя се държи с вас така, все едно сте ѝ слуга? Ето пет съвета, надяваме се да помогнат:

1. Как да победите любовта към всичко розово, блестящо и скъпо.
Малките принцеси изгубват ума и дума при вида на всичко розово, блестящо, пищно и в повечето случаи – скъпо. В малки количества това не е чак толкова лошо, но, ако момиченцето настоява цялата стая да се декорира в розово и в средата му да има легло с балдахин, е време родителят да се замисли за това къде е границата на разумното.

Опитайте да обясните на малката: ако тя е принцеса, значи е специална. Тогава защо трябва да носи същите дрехи, като другите принцеси? Припомнете ѝ, че всички принцеси са различни. На Бел роклята е жълта, на Ана – зелена, а Мерида изобщо не харесва принцески рокли.

Що се отнася до обстановката – мебели, завеси и т.н., опитайте се да я накарате да се замисли колко дълго ще продължи любовта ѝ към розовото. Припомнете, че играчката, която толкова дълго е искала, е забравена след седмица. Дайте ѝ срок, в който да помисли дали действително иска това или направете компромис. Например – огледало с розова рамка или розови плакати на стените.

2. Как да победите стереотипа на „настоящата принцеса“?
Образът на принцесата е на щастливата, очакваща принца девойка, която прави това през цялото време. Но така беше в миналото, светът се променя. Днес ролята на жената в обществото е съвсем друга и момичетата, които са пораснали с мисълта, че всички са им длъжни, рядко успяват в живота.

Дайте на детето примери от живота и от анимациите, които да му покажат, че може да бъде принцеса дори като директор на компания, която произвежда бетонни блокове. Освен това в наши дни на принцесите не им е нужен принц, за да осъществяват мечтите си.

3. Как да победите жаждата за всеобщо внимание?
Принцесите непрекъснато искат да бъдат в центъра на вниманието, да получат всички награди и много се разстройват, ако на празника са взели 5 от 6-те грамоти, дори шестата да е за „Най-космати ръце“. И в подобни случаи следва истеричен пристъп с рев, крещене и тропане с крак.

Това се случва обикновено по две причини – ако у детето има дефицит или обратно - прекалено много фокусирано върху него внимание. В първият случай детето изисква всичко, което не сте му дали, а то си заслужава. Тук родителите би трябвало да отделят повече време на малката и да им показват любовта си с думи, а не като купуват поредната розова рокля.

Във вторият случай детето е разглезено ужасно и е свикнало да бъде на първо място по всяко време. Трудно е да се превъзпита разглезено хлапе, това трябва да се случва постепенно с повече разговори и обяснения.

Най-важното е да убедите детето, че го обичате не заради външния му вид, не заради грамотите или отличните оценки, нито за положението му в детското общество, а просто така. И така малката принцеса ще престане да чувства необходимостта от постоянно себеутвърждаване.

4. Как да победите „искам да ми купиш“?
Принцесите постоянно искат. Най-важните им думи са „искам“ и „купи“. Те са уникални, а мама и татко са им длъжни. Не се поддавайте на тези малки шантажистки. Не се отказвайте от последното си парче ябълка, ако ви го поискат. Разделете го – така е честно.

Когато родителите поставят детето на първо място, то е логично да изисква и иска от тях. Не давайте обещание да купите нещо, само защото тя плаче. Говорете с малката като с равен, обяснете й, че не може сега да купите тази кукла, защото е скъпа, но бихте могли да го направите за Коледа. Назовавайте проблемите и предлагайте решение.

5. Как да се борим с увлеченията, които не са за възрастта ѝ

Много момичета-принцеси се ориентират по примерите, които бълват от телевизията и интернет, след което започват да се държат не на възрастта си. Спешно им трябва козметика, дрехи за възрастни, както и гадже, и всичко това едва на 7 години.

Родителите, разбира се, не се радват на подобни тенденции и дори се плашат – все пак, детството още не е свършило и на момичетата им е рано да мислят за подобни неща. Постарайте се внимателно да следите за това какво гледа и по какво се увлича дъщеря ви и ѝ пускайте анимации или филми за възрастта ѝ. 

Обяснете, че не трябва да бърза – козметиката може да нарани кожата и косата на детето, които още не са готови за подобни изпитания. Не изпадайте в истерия, ако вашата първокласница гордо ви каже, че има гадже. На тази възраст всичко е весело, но несериозно. И си спомнете, че някога и вие сте били толкова наивни и мили.

По материали на: woman.rambler.ru

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.