10 основни и важни въпроса относно бързото раждане

Те ще ви помогнат да бъдете добре информирани и по-спокойни, когато моментът настъпи

12 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Често се твърди, че бързото раждане е голямо щастие – майката не успява да се измори, персоналът дори не е започнал да нервничи, всички са щастливи. Всичко е точно така, но не докрай. Ето най-важните въпроси по темата бързо раждане и отговорите към тях.

За бързо раждане се смята такова, отнело по-малко от четири часа при първа бременност и по-малко от два при втора-трета и т.н. Това определение е прието от акушери и гинеколози по целия свят и днес ще говорим именно за него.

1. В какви случаи можем да прогнозираме бързо раждане

Подобна особеност често се предава генетично: ако майка ви също е раждала бързо, то има голяма вероятност и при вас да се получи подобен сценарий.

Снимка: Shutterstock

2. Влияе ли възрастта на възможността за бързо раждане

Да. Родилките до 20 и след 30-годишна възраст раждат бързо в една трета от случаите. В първия случай, защото е възможна незрялост на структура на нервната система, която предизвиква бързо възникваща родова дейност.

А във втория случай са възможни различни натрупани заболявания на органите за вътрешна секреция, които влияят на хормоните.

3. Вторите и следващи раждания ще са по-бързи от първото

В повечето случаи става точно така. Затова, ако първия път сте родили бързо, втория път е нормално да се очаква да стане още по-бързо.

Но както при всички общи твърдения, и тук са възможни изключения. Така че не се бавете да тръгнете към болницата, без значение дали темповете на раждането ще се забързат или забавят.

4. Могат ли действия на медицинския персонал да ускорят раждането

Да, при неразумно или прекалено приемане на препарати, които стимулират родовата дейност, нещата могат да се забързат стремително. Изходът е само един: още в момента, в който изберете болницата, в която ще раждате, уговорете с лекарите подробно този момент.

Ако някой от персонала възнамерява да ви сложи инжекция, да ви даде капки или таблетки, обезателно трябва да знаете не само какви точно са те (името им), но и тяхното предназначение. За да останете спокойни.

5. Има ли признаци, които предвещават бързо раждане

Не, родовата дейност започва стремително и бързо. Силни и почти непрекъснати контракции предизвикват увеличение на дишането и пулса, повишава се кръвното налягане.

Много е важно да се стараете да запазите спокойствие и равномерното си дишане през носа и устата, и спокойно да отговаряте на персонала, вместо да крещите от болка.

6. Могат ли медиците да забавят раждането

Да, понякога акушерите прибягват до подобни действие, ако мислят, че родовият канал не е напълно готов за минаването на бебето.

Преди всичко се използват препарати, които отпускат мускулатурата на матката, както и средства, които подобряват кръвообращението в матката и плацентата.

Снимка: Shutterstock

7. Какви усложнения могат да възникнат в процеса на бързото раждане

Шийката на матката може да не успее да се разкрие достатъчно добре по време на напъните, което може да доведе до разкъсвания. В някои случаи възниква опасност от отлепяне на плацентата още преди раждането на бебето, или главата му по време на бързото придвижване по родилния канал не успява да приеме необходимата форма.

8. Възможно ли е благополучно бързо раждане

Разбира се, такива са повечето случаи. Ако силната родова дейност е добре координирана и вмешателството е минимално, ако меките тъкани са подготвени за раждането, всичко ще премине добре.

9. Как може да се подготвим за бързо раждане

Много е важно по-рано да изучите теоретичната част на протичането на раждането, за да разбирате и осъзнавате на какъв етап се намирате в конкретния момент, за да реагирате адекватно.

10. Необходим ли е по-особен медицински контрол след бързо раждане

Дори и бързото раждане да не ви се случи в болницата е важно по най-бързия начин да стигнете до акушер-гинеколог.

Той трябва да изключи възможни следродилни проблеми, които не могат да бъдат забелязани веднага. Кръвоизливи с различен произход, вътрешни разкъсвания могат известно време да не си дават вид, че съществуват, затова е по-добре да се презастраховате.

Коментари
Последни видеа