15 съвета за двойките, които искат да станат родители (Част 1)

Ето какви са те и как могат да ви бъдат от полза

30 април 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Ако мислите за деца и вече правите опити, поздравления! Това е наистина едно прекрасно решение, което още повече може да скрепи отношенията помежду ви.

Вижте предложенията, които са свързани със здраве, финанси, начин на живот и ще бъдат от полза на всички, които са готови да преминат към този етап от своя живот.

1. Говорете повече на тази тема с партньора си

Експертите и жените, които вече са натрупали опит в това отношение, съветват да поговорите с партньора си предварително относно родителските задължения, като това например как ще си разпределяте грижите за бъдещето ви дете.

Ако по време на тези разговори проличат различните гледни точки от двама ви, съвсем не се притеснявайте, тъй като най-вероятно след раждането и докато детето ви расте, ще промените мнението си.

Снимка: Shutterstock

2. Спрете консумацията на противозачатъчни по-рано

Няколко месеца преди да започнете опитите за бебе е добре да престанете да приемате противозачатъчни. Това ви дава възможност да проследите добре менструацията си и да разберете кога сте в овулация.

Ако сте приемали хапчето известно време, цикълът ви може да се измени. Следователно вероятно ще отнеме известно време, за да се върнат нивата на хормоните, след като сте спрели приема му. Но ако менструацията ви не се регулира, ще бъде добре да се консултирате със специалист.

3. Започнете да се ограничавате от алкохола и цигарите

Няма нужда да ви припомняме, че тютюнопушенето и консумацията на алкохол трябва да бъдат изключени от живота ви по време на бременност.

„Ако сте отдадени на един от двата порока, започнете да се ограничавате от по-рано, когато решите да планирате да станете родители“, казва д-р Дженифър Уайдър.

Разбира се, ако жената все още не е забременяла, може да изпива по питие веднъж в седмицата. Но ако консумацията е всяка вечер, може да попречи на плановете ви. За мъжете това също важи, тъй като е доказано, че прекомерният прием на алкохол пречи на плодовитостта и също така може да намали броя на сперматозоидите.

Пушенето на цигари също може да повлияе на качеството на яйцеклетката и на спермата на партньора ви. Да не говорим, че увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и други опасни състояния след като вече сте забременели. Изчислено е, че до 13% от репродуктивните  проблемите могат да бъдат причинени от употребата на тютюн, дори когато говорим за „пасивни пушачи“, които редовно са изложени на цигарен дим.

4. Намалете кофеина

Това е добър съвет за всички онези, които всеки ден изпиват по няколко чаши кафе. Ако искате да станете майка, направете си услуга и ограничете приема на кофеин. Така не само ще намалите риска от спонтанен аборт, но и ще избегнете кофеиновата абстиненция по време на бременност.

Специалистите са на различно мнение за това, какво количество кофеин е безопасен за една бременна жена. Но повечето препоръчват да бъде отказан изцяло, особено през първия триместър. Освен това е добре да избягвате не само кафето, но и различните напитки, които съдържат в себе си също кофеин.

Снимка: Shutterstock

5. Следете килограмите си

Ако сте способни да издържите на напрежението да свалите няколко килограма, сега е моментът да го направите. Това със сигурност ще улесни забременяването при жени с по-наднормено тегло. Също така ще ви помогне да имате по-здравословна бременност и раждане с по-малко рискове и усложнения.

Полезно ще бъде и включването на режим от леки упражнения, дори и само ходенето пеша ще ви се отразява добре. Твърде слабите жени също могат да имат проблем със забременяването, затова често лекарите им препоръчват да качат няколко килограма.

6. Започнете да спестявате

Да, определено е хубаво отрано да започнете със спестяването за пелени и всички други бебешки принадлежности. Но дори самата бременност може да бъде по-скъпа, отколкото сте очаквали. Все пак приемът на различни витамини и посещенията при добри спициалисти за проследяване на здравословното състояние на плода също струват пари.

Отделяйки по малко от месечната си заплата и така ще се почувствате много по-сигурни за предстоящите събития.

Елена Николова – по материали от Parents

Коментари
Последни видеа