15 съвета за двойките, които искат да станат родители (Част 2)

Ето и останалите препоръки на експертите, които могат да ви бъдат много полезно, когато планирате бременност

Снимка: Shutterstock

Понякога бебето се случва най-изненадващо, друг път – то е старателно планирано от двойката. Ако сте от втория тип, добре е да се съобразите с препоръките на специалистите, защото това е наистина важно – както за здравето на бъдещото бебе, така и на майката.

Ето кои са и останалите съвети на експертите, които ще ви бъдат наистина полезни по пътя към вашето бебе.

7. Прием на добавки

Всяка жена, която мисли да забременее, през следващите три до шест месеца, трябва да започне да приема ежедневно мултивитамини, съдържащи фолиева киселина, съветват експертите.

Приемът на фолиева киселина преди и по време на бременност може значително да намали риска от увреждания на плода и да подсигури по-леката бременност на майката. Започвайки приема на тази добавка още преди да забременеете, ще придобиете лесно навика за след това.

Снимка: Shutterstock

8. Отделяйте повече време за сън

Спете повече, докато все още можете, и отделяйте време за кратки дрямки през почивните дни. Не само че ви чакат безсънни нощи, когато бебето се роди, но може да ви е трудно да си починете достатъчно дори и през бременността, когато ще ви се налага да ставате през нощта, защото ще имате чести позиви за уриниране или пък ще получавате киселини.

А и липсата на сън често може да доведе до проблеми с овулацията и трудно забременяване.

9. Избягвайте стреса

Високите нива на стрес несъмнено ще повлияят негативно върху плановете ви за бебе, точно както недостига на сън. По същия начин и напрегнатите ситуации може да объркат овулацията ви. Така че преди да пребегнете към тази фаза от живота ви, се уверете, че сте достатъчно спокойни.

През свободното си време се занимавайте само с дейности, които ви карат да се отпуснете, като пиенето на чаша горещ чай или гледането на хубав филм.

10. Обмислете добре къде ще живеете за напред

Ако вече сте готови да се преместите в по-голямо жилище, където вероятно ще прекарате по-голямата част от живота си, направете го възможно най-скоро.

Живеейки на мястото, където ще се гради занапред вашето семейство, ще ви направи една идея по-готови да станете родители. А и навярно няма да ви се занимава с ремонти и преместване на багаж, когато сте бременна с коремче. Но все пак, ако не сте готови за крачката да се изнесете и жилището ви устройва на този етап, то тогава не пришпорвайте нещата.

11. Говорете с други жени сред роднините ви за бременността

Поговорете си с жени от вашето семейство: майка, баба, леля, сестра, които вече са преминали през този етап. Със сигурност те ще отговорят на всички въпроси, които ви притесняват.

Хубаво ще е да ги разпитате, дали са имали усложнения по време на бременността и дали трудно са заченали. Естествено дори и да е имало подобни случаи, не означава на 100%, че те се предават генетично и същото ще се случи и при вас. Но ако се подготвите за евентуални сценарии, по-късно вероятно ще се справите по-лесно с тях.

12. Преценете работата си

Ако не сте доволни от сегашното си работно място, по-добре го сменете преди да забременеете.

После ще ви бъде малко по-трудно да се намерите работа, а и ще е хубаво отрано да прецените дали работната обстановка ще е благоприятна за бременна жена и евентуално след време за една бъдеща майка.

Снимка: Shutterstock

13. Консултирайте се с вашия гинеколог

Преди да започнете с опитите си за бебе, посетете вашия гинеколог, особено ако не го посещавате редовно. Всъщност може да се консултирате и с личния ви лекар, който ще ви назначи изследвания на сърцето, холестерола и др.

По време на прегледа при гинеколог, задайте всички въпроси относно здравето, чиито отговори искате да получите. Такъв тип посещение ще ви помогнат да прецените, дали бихте се доверили на конкретния специалист при евентуална бременност.

14. Не забравяйте зъболекаря

Може да ви звучи налудничаво, но е важно да проверите и зъбите си преди да забременеете. Според проучвания, доброто орално здраве води до по-безпроблемна бременност. Дамите, имащи проблеми със зъбите, които не лекуват, са по-предразположени към спонтанен аборт, затова устната ви хигиена е от значение.

Грижете се за зъбите си и посещавайте профилактични прегледи при стоматолог.

15. Върнете естествения цвят на косата си

Ако боядисвате косата си, сега е моментът да престанете и отново да възвърнете истинския й цвят.

Въпреки, че не е доказано, експерти смятат, че е хубаво да сведете до минимум използването на химикали, особено през първия триместър, което означава, че не е препоръчително да се боядисвате повреме на бременност.

Елена Николова – по материали от Parents

Коментари
Последни видеа