5 важни неща, които бъдещите татковци трябва да знаят

Някои промени в настроението или позицията на бременната могат сериозно да ги изненадат

23 април 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Нервна и много непредвидима става почти всяка бъдеща майка някъде около 15-ата седмица от бременността. И това е само началото. Какво още трябва да знаят бъдещите татковци, за да не се чувстват отхвърлени, разочаровани или неприятно изненадани от промяната, която се случва с тяхната любима жена?

Дори бременността да е дългоочаквана, обмислена и планирана, след първоначалната изненада и радост двойката започва да изпитва сериозен стрес покрай многобройните въпроси и задачи, които има да се разрешават до появата на бебето. И точно тогава много мъже изпадат в шок, защото не знаят как да разтълкуват поведението на бъдещата майка и съответно как да реагират в новата ситуация. А от тях се иска само опора, грижовност, прегръдки и любов.

За да се избегнат ситуации, в които бъдещите татковци кършат ръце безпомощно, добре би било предварително да са наясно какво им предстои. Ето най-честите промени, пред които те ще бъдат изправени през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Бременната е кълбо от нерви

Мили татковци, приемете, че вашата половинка е друг, много по-напрегнат и лесно раним човек, приемете го присърце и не си и помисляйте да я обиждате или да й се карате. Не трябва и да критикувате много много. Съчувствайте на своята половинка и не я дразнете, не спорете за глупости, покажете, че ви пука за нея.

Знаем от опит, че скандалите (не само в бременния период, но тогава особено често) възникват за дребни неща. Проблем с комуникацията е способен да разрази голяма драма, например, че мъжът прави нещо не както трябва или както на жената й се иска, че е твърде бавен, необщителен, дразнещ, изискващ. Много често това, което той казва, не е точно онова, което е направил. А особено любимо обвинение е безразличното отношение към бременната и бъдещото дете.

Мъжете просто не знаят как да се приспособят към кълбото от нерви, което представлява бъдещата майка.

Никой не казва, че те трябва да носят бременните си жени на ръце през въпросните девет месеца, нито да поощряват капризите им, но при всички положения бъдещите майки имат нужда от повече време с половинките си, нуждаят се от интереса на мъжа към тях, както и от разговори за всички неща, свързани с бременността: какво е препоръчал лекарят, какъв е резултатът от изследването, как се чувства, дали бебето рита, какво планира тя за вечерта и т. н.

Странна липса на апетит

Това състояние се смята за естествена адаптация на организма към новото положение и хормоналните промени, които обикновено възникват около 12-13-ата седмица от бременността.

За да помогнете на жена си да се справи с неприятния етап, може още със ставането от леглото да й приготвите закуска, да й спестите силните шумове и миризми, които биха провокирали неприятни чувства и пристъпи на гадене. Подаряването на цветя, свежи плодове и храни с лек и нежен вкус и аромат, също помага.

Повишената чувствителност към миризми до към третия месец е проблем за много бременни, затова внимавайте за силни подправки, силни парфюми – дори една ароматна свещ, любима допреди няколко месеца, може да предизвика позиви за повръщане. Да не говорим колко зле действа на обонянието острия мирис на белина, цигари, тежък афтършейв.

Проветрявайте често, помагайте в чистенето и попитайте бъдещата майка как може да й бъдете полезни.

Тя изпитва страх

Как да изброим всички нейни страхове?! Бременната се страхува, че вече не е привлекателна, че фигурата ѝ е грозна, а лицето – на петна, страхува се от неизвестността, от това дали с детето всичко ще е наред, дали раждането ще е трудно, как ще се справяте с парите, че не я обичате, че промените са внезапни и какво ще стане после… С две думи – тя не е уверена в нищо и има безброй страхове, които я измъчват.

Най-добре в такава ситуация не подчертавайте, че е наддала, че яде повече, че има пъпки, че все ѝ се лежи, дали ще си намери/запази работата. Не й се подигравайте, не иронизирайте състоянието й - тя няма да схване хумора в ситуацията, дори да й казвате мило и галено, че е „тлъстичка“ и „мързеливичка“.

С напредването на бременността забавленията намаляват все повече, затова концентрирайте се над тях и се опитвайте да ѝ ги осигурите, дори да са съвсем елементарни – разходка из непознати улици, непознат град, селфи на приятелска вечер, подарък, фотосесия, кино.

Направете така, че любовта ви в този сложен момент да компенсира разликата между преди и сега.

Снимка: Shutterstock

Интимните отношения

Женският организъм изработва огромно количество полови хормони през бременността, точно затова бъдещата майка има нужда от прегръдки и целувки. Непрекъснато!

Макар че интимните желания на жената и мъжа могат да бъдат напълно различни в този период, важно е тя да чувства обич и заедност – не е задължително да става въпрос за секс.

За мъжете е най-трудно в първия триместър, когато жените се чувстват толкова странно, че дори мисълта за секс е ужасяваща за някои от тях. Бъдещите бащи трябва да вземат нещата в ръце, да стиснат зъби и да бъдат търпеливи и спокойно да изчакат втория триместър, когато желанието за секс се възвръща.

Хормоните могат да предизвикат свръхраздразнителност, така че бъдете особено внимателни и се старайте да доставите на жена си максимално удоволствие. Ако лекарите са забранили интимни отношения по някаква причина в даден момент, не отказвайте физически контакт и всячески показвайте любовта си, дори да е само под формата на лек масаж. 

Впрочем, непосредствено преди раждане някои лекари препоръчат секс, тъй като в организма на бременната се изработва окситоцин, който ускорява съзряването на матката и стимулира разкритието на нейната шийка.

Промени във вкуса

Те могат да провокират и най-развинтеното въображение – ще й се ядат всевъзможни неща - от захарен памук до подлучени скариди. Неща, които преди са предизвиквали отвращение, сега ще й се услаждат, и обратното – ще й се хапват направо шокиращи неща. Спокойно, този период ще отмине.

Коментари
Последни видеа