15 неща, които не знаете за целувката (част 1)

Тя показва не само чувства, но е и истинско лекарство за тялото и душата

26 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Заедно с прегръдката, целувката е универсалният знак, че двама души се обичат.

Тя може да изразява различни усещания в зависимост от момента, културния контекст, фазата на връзката. Може да бъде жест на нежност, страстен инстинкт, способен да предизвика биологични и психологически реакции, силна връзка с човека, когото харесвате или просто приятен навик и средство за комуникация по невербален начин.

Какво още (не) знаете за целувката, както и други интересни факти, може да откриете в следващите 15 любопитни точки.

Снимка: Shutterstock

1. Какво се случва с тялото при целувка

Точно преди целувката

Затваряте очи или може би не? Има хора, които предпочитат да затворят очите си, за да се „насладят“ максимално на този специален момент. Когато очите са затворени, всички останали сетива се изострят. Статистиките показват, че 95% от жените правят това, а 37% от мъжете предпочитат да бъдат с широко отворени очи. Причината е, че мъжкият пол е „по-визуален“ и гледането на партньора по време на целувка добавя повече страст и вълнение.

След няколко секунди

Ендорфините се увеличават. Усещаме еуфория, защото хипоталамусът и хипофизата са издали заповед за увеличаване производството на ендорфини, хормоните на щастието. В същото време в кръвообращението навлизат допамин, окситоцин, серотонин и адреналин, които ни карат да се чувстваме още по-развълнувани и щастливи.

2 минути по-късно

Сърцето започва да бие по-бързо, бузите стават горещи и се зачервяват, тъй като кръвоносните съдове в тази част на лицето се разширяват. Дишането се учестява, а мозъкът получава допълнителна доза кислород, което забързва сърдечния ритъм. Окситоцинът ни кара да искаме да се целуваме отново и отново.

2. Какво се случва с ума ви

Точно преди целувката

Изпълваме се с романтични мечти, а привличането към партньора се засилва. Ако сте в началото на връзка, започвате да мечтаете, че сте открили идеалния за вас човек.

След няколко минути

Чувстваме се безкрайно щастливи. Радостта, която изпитваме, прониква във всяка наша пора. Усещаме се пълни с енергия и необуздани.

Желанието да се целуваме всъщност е свързано с удоволствието от допира до майчините гърди, когато сме били бебета. Подсъзнателно мозъкът ни припомня това.

Няколко дни по-късно

Желанието нараства. Това вече е страст. Привързаността е вече налице, имаме точния човек и искаме да бъде изцяло и само наш. Изпитваме силно желание да повторим целувката, да усетим отново устните му върху своите, да установим уникален контакт, равен като усещане на сексуалния акт.

3. Ако започнете, никога няма да свършите

Когато се целуваме със страст, производството на допамин нараства. Този невротрансмитер поражда у нас усещане за екзалтация и ни тласка да повторим действието, което ни доставя удоволствие.

4. Мъжете и жените реагират различно

Според някои учени има разлика. При мъжете се забелязва повишаване на окситоцина – хормонът на любовта, отговорен за чувството за привързаност и съпричастност. При жените той запазва своите стойности. Все още е загадка защо.

Снимка: Shutterstock

5. Целувката стимулира мозъчната дейност

Целуването на нов партньор се отразява изключително благотворно на мозъчната дейност. То е същото като да се научим да караме колело или да правим ново ястие. Придобиването на информация стимулира растежа на връзките между невроните, смятат експертите.

При целувката обаче нещата са малко по-сложни. Там се включват и други „рецептори“: мирисът на партньора, вкусът му, начинът, по който ни докосва, гласът му, интонацията, дори движенията му. В същото време целувката напомня за връзката на майка с дете, но сега е поставена в един по-различен контекст.

И нещо любопитно. 60% от хората се целуват, като накланят главата си надясно. Този навик идва също от първата връзка – тази с майката. 80% от майките носят на ръце бебетата с глава отляво, откъм сърцето си, и бебетата първо засукват лявата гърда. Но от гледна точка на бебетата това е дясно, затова като по-големи хората инстинктивно накланят глава надясно. Това е и своеобразен знак на привързаност.

7. Мистерията на езика

Защо мъжете искат да почувстват езика на жената веднага, а жените предпочитат първо да докосват устни и чак след това да опитат по-дълбока и чувствена целувка?

Има две хипотези. Слюнката на мъжа съдържа тестостерон, който преминава в жената чрез целувката, стимулирайки я сексуално. С течение на времето това може да има кумулативен ефект и тя ще започне да вълнува повече от секса. От друга страна мъжете имат по-малко чувствително обоняние и дълбоката целувка може да им помогне да разберат дали целуват „правилната“ жена.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа