9 основателни причини да сприятелите детето с музиката

Ето защо и по какъв начин тя е важна за развитието и възпитанието

04 Юли 2022 г.
9 основателни причини да сприятелите детето с музиката

Снимка: Shutterstock

Хенри Уодсуърт Лонгфелоу казва: „Музиката е универсалният език на човечеството“. И това е абсолютно вярно! Той най-вероятно е имал предвид нещо съвсем конкретно, но дори и възприето не в буквалния смисъл, неговото твърдение си остава истина.

Защо обаче музиката е толкова важна? Как тя може да преобрази живота? И кое я прави изключително ценна за децата? Ето 9 основателни причини да се възползвате от нейните могъщи уроци както в ежедневието, така и във възпитанието на малчуганите!

Снимка: Shutterstock

1. Заниманията с музика подобряват ученето и паметта

Да се ​​научи да свири или да пее, за всеки е от полза – както психическа, така и физическа. Доказано е, че музикантите имат по-голям обем на сивото вещество в слуховата кора (която обработва звука), както и в други части на мозъка, необходими им за свиренето на инструмент. Това води до по-голямо натоварване на работната памет, по-добра слухово-вербална памет и по-добро слухово внимание. Хората, които имат затруднения с чуването, могат да подобрят слуха си като започнат да се упражняват с инструмент. Всичко това важи и за децата.

2. Музикалното образование е чудесно за децата

Има планина от изследвания как музиката помага на най-малките. Проучвания показват, че музикалното обучение развива лявата страна на мозъка, която обработва езика. А езиковото развитие е ключово за ученето и социалните взаимодействия. Има също доказателства, че музикалното образование може да повиши коефициента на интелигентност на детето и да подобри резултатите му на тестове и изпити. Когато информацията е свързана с музика, децата я запомнят по-лесно. Ето защо много деца учат чужд език чрез песни в началото.

3. Музиката може да подобри здравето на мозъка

Учени, изучавали ефекта на музиката върху мозъка от години, твърдят, че има все повече доказателства, показващи ползите й, конкретно в случаи на Алцхаймер и други видове деменция. Музиката облекчава стреса, намалява депресията, тревожността и възбудата. Музикалната терапия може да бъде от полза и за хората, които се грижат за такива пациенти или имат в семейството си страдащ от деменция.

4. Благоприятства здравето на сърцето

Когато музиката предизвиква химични реакции в мозъка, това води и до ползи за сърдечно-съдовата система. Различни изследвания установиха, че по този начин нивата на кръвното налягане и сърдечния ритъм се подпомагат да се върнат към изходно ниво по-бързо след тренировка. Това е особено полезно за деца, които активно тренират. Помага също при безпокойство, след инфаркт или сред сърдечна операция, което пък е важно за родителите. Изборът на музика обаче има значение. За да има най-голяма полза, всеки трябва да слуша любимата си музика.

5. Може да повлияе на съня (за добро или за лошо)

Много хора се борят с релаксирането преди лягане и бързото заспиване. В проучване от 2019 г. 27 жени са слушали аудиокнига или музика преди заспиване. Резултатите показали, че тези, които са били подложени на музикалната терапия, са подобрили съня си. Друго проучване показва, че е важно и каква музика се слуша преди заспиване. Отново били изследвани участници, но на едните била пусната лирична мелодия, докато другите слушали тежък инструментал. Първите имали доста по-добри показатели след това, докато при вторите било нарушено качеството на съня. Това предполага, че музиката може да бъде твърде стимулираща за някои хора. В тийнейджърска музика е добре да помогнете на детето да направи правилен избор за музиката, която слуша преди да заспиване. Но без да се налагате, тъй като това моментално ще го настрои да противодейства.

6. Намалява болката

Болката е сложен медицински проблем. Но музикалната терапия може да помогне. В проучване от 2016 г. във Флорида учени изследвали група, планирана за лумбален RFL. В заключение на проучването групата за музикална интервенция е изпитала по-малка болка. И други проучвания подкрепят ефекта на музиката върху болката. Смята се, че има няколко обяснение на този аналгетичен ефект. Тя например, помага на човек да диша ритмично, да се отпусне по-лесно и да се съсредоточи върху нещо различно от болката. В ежедневието може да използвате това, когато детето се удари (не тежко, но достатъчно болезнено), за да го успокоите.

7. Освобождава химикала на щастието

Изследвания показват връзка между музиката и настроението. Когато слушате оптимистична, позитивна музика, е много по-вероятно настроението ви да бъде също такова. За тези, които вече са тъжни или депресирани, тъжната музика може да ги накара да се почувстват по-добре. Да, именно по-добре! Проучвания показват, че слушането на музика, която харесвате – дори да е тъжна, предизвиква освобождаване на допамин в мозъка. Този химикал на щастието, който се отделя и по време на хранене, спорт или секс, повишава настроението ви. Това също може да бъде полезно за родителите на тийнейджъри, чиито хормони все още бушуват.

8. Облекчава симптомите на лошото психично здраве

Според Световната здравна организация самоубийството е водещата причина за смърт сред 15-29-годишните. Депресията е причина и за различни увреждания. И това е глобален проблем. Музиката, въпреки че не е лек и не адресира първопричините за лошото психично здраве, може да помогне за облекчаване на някои от симптомите. Проучване от 2015 г. установи, че тя подобрява емоционалното изразяване, комуникацията и самочувствието. Друго, от 2017 г., показва, че музиката е потенциална възможност за лечение на симптоми на депресия и може да помогне за по-доброто качество на живот.

Снимка: Shutterstock

9. Укрепва социалните връзки

Музикалните традиции са базирани на социалните връзки. Чрез споделяне на история и ценности чрез песен, една социална група се обединява с друга. Всяка музика е способна да създава връзки. Музиката на живо е особено мощна, тъй като музикантите трябва да се координират и да си сътрудничат. Когато се случи тази координация, мозъкът освобождава ендорфини, което прави споделеното преживяване приятно и това се прехвърля и на публиката. Дори простото слушане на музика в група може да изгради социални връзки, тъй като се освобождава окситоцин - хормонът, който съпътства майките, докато те се грижат за своите бебета. Проучвания показват, че семействата и групите от връстници се радват на по-силно социално сближаване, когато слушат заедно музика.

По материали от TIS!

Да поговорим

Ползите от музиката за децата

Да поговорим

Бебетата харесват музикалния ритъм повече от говора

Да поговорим

Бебето в утробата обича класическа музика

Още от Да поговорим

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои