Светът е пълен с тях

Ключът е да се научите да разпознавате токсичните хора възможно най-рано

10 Април 2023 г.
Светът е пълен с тях

Токсични отношения в работата. Снимка: Shutterstock

Светът е пълен с токсични хора и работата с тях е меко казано неприятно преживяване. Ключът към по-доброто преживяване в работата е в това да се научите как да ги разпознавате възможно най-рано. Идентифицирането на тези хора обаче може да бъде истинското предизвикателство.

Когато срещнете човек за първи път, вие обикновено го виждате в най-добрата му форма. „По тази причина, когато открия някой, с когото трудно се разбирам или пък виждам, че неговото поведение не ми харесва, опитвам да стоя на разстояние“, казва Мат Хигинс, инвеститор и главен изпълнителен директор на RSE Ventures за CNBC.com.

„През моите повече от 10 години като главен изпълнителен директор, инвеститор и основател, аз съм работил с хиляди хора. За това време съм забелязал, че има пет вида токсични личности, които виждам отново и отново“, допълва той. За да избегнете работата с тези хора, доколкото е възможно, следете за тези знаци:

Въздържатели

Тези хора не са в състояние да похвалят някой друг или да бъдат щастливи, когато той допринесе с нещо за успеха на екипа. Те страдат от сериозна неувереност и имат нужда да доминират над другите. Този токсични хора се дразнят, когато някой притежава умения, които те нямат. Те не приемат добре хората, които не изпитват същата самоненавист, която измъчва тях. Ако процъфтяваш, те считат за своя мисия да те препънат.

Как да се справите с тях: Активно посочвайте силните страни, които всеки носи на масата. Демонстрирайте, че с комбинираните си усилия и двамата можете да постигнете положителни резултати.

Похитители

Не винаги е толкова нагло и крайно, но похитителите са по същество по-агресивна форма на въздържателите. Те се възползват от вашата уязвимост, приписвайки на себе си ваши постижения. Виждал съм много похитители на мениджърски позиции. Това, което те не разбират, е, че за да извлекат стойност от креативността на другите те трябва да бъдат съпричастни с тях, а не да опитват да ги експлоатират.

Как да се справите с тях: Защитавайте себе си и искайте признание за вашите постижения. Похитителите са по-малко склонни да тормозят хора, които показват силно чувство на увереност и не се страхуват да поискат това, което им се дължи.

Жертви

Като цяло най-добре представящите се хора в работата са благодарни за това, което имат. Те не смятат, че някой им длъжен и че имат право на успех, така че те са развълнувани и благодарни, когато този успех пристигне. От друга страна, жертвите живеят в паралелна реалност на постоянна несправедливост. Те виждат всяка неравност по пътя като потвърждение, че са несправедливо набелязани и че успехът им се саботира отвън.

Как да се справите с тях: Един от основните аргументи на жертвите е, че те са обременени с ненужно натоварване. Демонстрирането на готовност за помощ е добър начин да подобрите отношенията си с тях, макар че предложението ви вероятно ще бъде отхвърлено. Не спирайте да им напомняте, че сте готови да помогнете, като същевременно хвалите колеги, които са екипни играчи.

Мъченици

Мъчениците са като жертви, които всъщност вършат работата, но не я вършат достатъчно добре, за да оправдаят психологическото изтощение, което поставят върху една организация. Те се осланят на идеята, че са несправедливо принудени да поемат бремето на другите.

Как да се справите с тях: Убедете ги, че най-голямата услуга, която могат да направят на всички, е да делегират част от натоварването си на хора, които са най-подходящи за изпълнение на конкретните задачи. Насърчавайте ги да пренасочват енергията си към пренасочване на работа към други, вместо да правят всичко сами.

Манипулатори

Манипулаторите ще изразходват енергията си, опитвайки се да пренапишат реалността, в ущърб на всички около тях. Те често притежават нарцистични черти. Те комбинират характеристиките на останалите четири типа в  едно, опитвайки се да убедят хората в различна реалност от тази, която те виждат пред очите си.

Как да се справите с тях:  Ако не изразходвате никаква енергия, за да се ангажирате с техния възглед за света, огънят, който се опитват да запалят, никога няма да просъществува.

Мениджър Нюз

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Жизел Бюндхен

Снимка: Getty images

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Илюстрация: Guliver / i Stock

Да поговорим

Как моделът на възпитание бележи самите родители

Стилът им остава отпечатък върху здравето и самочувствието

Леонардо ди Каприо. Снимка: Getty

Новини

Важна стъпка: Леонардо ди Каприо представи на майка си новата любима

Тримата заедно посетиха музея Pinacoteca Ambrosiana в Милано

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Здраве

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Какви температура са подходящи за готвене на месо и мляко

Бони Райт. Снимка: Getty

Новини

Екранната Джини Уизли стана майка за първи път

Звездата от “Хари Потър“ Бони Райт гушна момченце

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Важно е да научите детето на полезни навици за сън от съвсем малко.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

Здравословни навици за сън при децата

Ето как да ги създадете във възрастта между 18 и 24 месеца