Това мъжете ценят повече от секса

Проблемът е в това, че трудно можем да им го дадем

Снимка: Shutterstock

Винаги сме подозирали, че за повечето мъже е важен НЕ само сексът. И подозрението ни беше потвърдено – при това от специалист!  

Предполага се, че мъжете мислят за секс всеки седем секунди (през пубертета дори по-често). И когато заговарят жена, то е винаги със задната мисъл как да я вкарат в леглото. Тази представа е толкова разпространена и толкова здраво заседнала в главите ни, че когато той не иска да спи с нас, понякога дори се питаме:  Не ме ли намира за привлекателна? Защото смятаме за „типично мъжко“ в ума му постоянно да се върти секс.  

Крайно време е това убеждение да се промени! Казваме го не ние, а човек, който би трябвало да знае по-добре: Джед Дайъмънд, 73-годишен, психиатър, терапевт – и без съмнение мъж. В сайта на проекта „Добри мъже“ (goodmanproject) Дайъмънд пише: „Често чуваме изречението „Мъжете искат само секс“. Когато бях на 17, бях сигурен, че това е вярно. На 37 години вече подозирах, че може би е погрешно. Днес, на 73 години, съм сигурен, че изобщо не отговаря на истината“.

Спокойно пристанище вместо секс

Житейският му опит, както и многобройните му разговори с пациенти и други представители на силния пол, недвусмислено разкрили: повече от всичко друго мъжете се стремят към сигурност и защитеност, към уютен дом и „спокойно пристанище“. Според Дайъмънд именно този копнеж стои в дъното на желанието им да спят с някого.

„Сексът ни създава чувство за дом и спокойствие, което далеч надхвърля границите на половото задоволяване. Той е вид почивка и разтоварване от надпреварата за постижения и конкурентната борба, която са принудени да водят най-вече мъжете“, пише психологът. (С последното не сме особено съгласни, защото смятаме, че жените са подложени на не по-малък обществен натиск!)  В действителност мъжете спокойно можели да се въздържат от полов живот, ако в замяна получавали мило отношение и грижа.  Дайъмънд продължава: „Едно от нещата, които обичам най-много, е да положа глава в скута на жена си и тя да гали косата ми“. Без секс, но затова пък сигурно пристанище. Тук логично възниква въпросът: Ако специалистът е прав, защо тогава толкова рядко чуваме от мъжете изречения като: „Искам тази нощ само да се гушкаме“ или „Просто бъди до мен“?

Страх от не-мъжественост

Отговорът на експерта е: Защото един от най-големите страхове на много мъже (особено на хетеросексуалните) е да изглеждат не-мъжествени. Според тях да се оставят да ги покровителстват и да признаят, че искат само закрила и сигурност, не е особено мъжествено… И ето че стигаме до мотивите, с които Дайъмънд се опитва да обясни защо на жените често им е трудно да осигурят на мъжете лелеяното от тях тихо пристанище. Според психолога: „Жените се страхуват от мъже, които не излъчват мъжественост. Те знаят, че повечето мъже, които проявяват насилие, са такива, които се чувстват слаби и зависими“. Освен това той допуска, че жените всъщност желаели „мъжествен“ партньор, защото в противен случай биха се чувствали като негова майка.

Хубавото в тезата на Дайъмънд е, че няма абсолютно никакво значение дали е вярна, или не. Ако поработим върху скрития зад това проблем, можем само да спечелим! Защото ако страхът – както при мъжете, така и при жените – е основната причина мъжът да е „сведен“ до половия му нагон и да му се отказва онова, което наистина желае, решението е просто: всички ние просто се нуждаем от малко повече кураж (например за честност и промяна). Повече смелост и вяра (в себе си)!

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа