Възможно ли е приятелство между мъжа и жената

Този въпросът за отношенията между двата пола се оказва по-сложен, отколкото предполагаме

24 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Могат ли мъжете и жените да бъдат само приятели? По този въпрос няма единодушно мнение. Защото намерят ли се веднъж две сродни души, в повечето случаи между тях рано или късно се стига до секс или дори се пораждат чувства.

Запознавате се с мъж или жена и откривате, че се разбирате добре и имате много общи неща; най-често не след дълго се намесват и чувства. Ако имате късмет, срещате взаимност. Но не рядко чувствата са едностранни. Вземете за пример приятелите си и по-специално онези, с които споделяте най-много. Ще забележите, че това са предимно лица от същия пол. Но защо жената няма за най-добър приятел мъж и обратно?

Става ли дума за платонично приятелство, обикновено всичко свършва с хаос на чувствата.  Защото дори да се стигне до влюбване, между двамата цари постоянно сексуално напрежение.

Изследвания на платоничните връзки

Въпросът за приятелските отношения между мъжа и жената се оказва по-сложен, отколкото предполагаме. Има проучвания, които се занимават точно с това и вече са стигнали до показателни резултати.

- Защо приятелството между мъжа и жената е толкова трудно осъществимо, показва едно изследване относно очакванията, които съответният пол има за приятелството. Докато  жените поставят на първо място са честността и доверието, то мъжете по-често изтъкват аспекти като интелигентност, богатство и атрактивност. Очевидно е, че изискванията на двата пола се разминават.

- Друго изследване на Мичиганския университет стига до извода, че мъжете ценят приятелството с противоположния пол по-високо от жените. За нежния пол този вид приятелство често не представлява същата ценност като това с жена. 

- И макар че резултатите от много изследвания представят приятелството между мъже и жени като малко вероятно, това не означава, че на практика е невъзможно. Може би някои хора просто се разбират по-добре с лица от срещуположния пол.

- Но ако все пак по-късно приятелството прерасне в любов, в това няма нищо лошо. Напротив: говори за многообещаващо бъдеще. Защото е желателно да обичате партньора си като най-добър приятел, а именно с всичките му недостатъци.

Приятелството като основа за интимната връзка

В много случаи между разнополовите приятели рано или късно възникват чувства.  Ако те са взаимни, между двамата се заражда прекрасна интензивна връзка. Защото приятелството е в основата на стабилните интимни отношения.

Когато сме изградили приятелска връзка с лице от другия пол, в един момент нерядко започваме да изпитваме нещо повече. Но се страхуваме да го признаем открито, за да не останем разочаровани. Или още по-лошо, да не загубим другия. Но пък излезем ли от тази зона на комфорт, вече ни е трудно да поддържаме приятелски отношения с другия. Не е правилно обаче и да премълчаваме чувствата си пред човека, с когото сме изградили толкова топли и искрени отношения.  В края на краищата всички искаме партньорът ни да е едновременно и най-добрият ни приятел, за да можем да изживяваме всичко заедно и да нямаме тайни един от друг. Тогава защо да не защитим чувствата си и да не кажем на любимия човек какво изпитваме към него?

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.