Защо не ме харесват

Способността да ни приемат позитивно завити най-вече от нас самите

01 февруари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Прекалено много хора вярват в погрешното убеждение, че тяхната харизма и способността им да се харесват на другите са вродени черти, с които са надарени малцина щастливци – добре изглеждащи, контактни и невероятно талантливи хора.

Имайки предвид нашата съвременна реалност и по-специално култа към звездите в шоубизнеса, не е трудно да разберем защо този мит е толкова широко разпространен. Истината обаче е, че способността ни да се харесваме на останалите зависи най-вече от нас самите и от нашата емоционална интелигентност (EQ).

Участниците в проучване, проведено в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), са били помолени да оценят над 500 различни човешки профила на базата на качествата, които според тях трябва да притежава един човек, за да бъде харесван. Най-високо оценените профили често не са съдържали думите общителност, интелигентност или атрактивност, повечето от които са вродени характеристики. Вместо това, като най-ценни са били определени качества като искреност, призрачност и умение за разбиране на другите.

Способността да бъдете харесвани обаче е еднакво зависима както от поведението, което подчертава вашата харизма, така и от това, което я руши.

Eто кои типове на поведение карат хората да не ви харесват.

Прикривате самохвалство зад маската на самоирония

Всички познаваме хора, които обичат да се хвалят зад маската на самоосмиване и самоирония.

Вземете за пример момичето, което се представя като „нърд“ и обяснява колко е задръстено и смахнато, като всъщност иска да се представи като интелигентно и интересно, или момчето, което се шегува със своята здравословна диета, за да се похвали с добрата си форма.

Обикновено това е още по-дразнещо от самохвалството, защото освен ласкаенето на егото, то е придружено и от опит за заблуждаване.

Използвате авторитета на хората, които познавате, за да направите впечатление

Няма нищо по-хубаво от това да познавате интересни и влиятелни хора, но споменаването на техните имена във всеки разговор може да изглежда претенциозно и глупаво.

Подобно на прикритото самохвалството, хората рано или късно разкриват вашите истински мотиви. Вместо да ви накара да изглеждате интересни, този метод ви представя като неуверени и прекалено загрижени за чуждото мнение.

Когато свързвате всичко което знаете с хората, които познавате, разговорите с вас бързо стават безинтересни. Никой не харесва хората, които отчаяно търсят внимание.

Достатъчно е да се държите приятелски и уважително, за да спечелите интереса на вашия събеседник. Когато говорите уверено, точно и ясно, хората са много по-склонни да слушат това, което имате да кажете, отколкото когато се опитвате да им покажете колко сте важни и влиятелни.

Играете си с телефона, докато разговаряте с някого

Нищо не прави толкова лошо впечатление, колкото това да си извадите телефона от джоба по средата на разговора, за да прочете съобщение или да разгледате последните публикации във Facebook.

Когато започнете разговор, съсредоточете цялото си внимание и енергия върху него. Бързо ще откриете, че разговорите са по-приятни и полезни, когато отделяте нужното внимание на вашите събеседници. 

Демонстрирате предубеденост и тесногръдие

Ако искате да се харесвате на другите, трябва да бъдете непредубедени и отворени към новите неща, защото това ви прави по-достъпни и интересни.

Никой не иска да обсъжда определена тема с човек, който има изградено мнение, неподлежащо на промени.

За да елиминирате предразсъдъците, трябва да се поставите на мястото на другите. Това не означава, да започнете да вярвате в това, в което вярват те, и да промените напълно поведението си, а да запазите оценката си за тяхното мнение за момента, когато разберете по-добре тяхната гледна точка.

Продължението четете в Мениджър Нюз

 

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.