9 "не", които си повтарят добрите родители

За да продължат да бъдат добри

Снимка: Shutterstock

Понякога наистина е трудно да си майка и баща, понякога родителската отговорност е даже тежка, а понякога просто излизате извън себе си от яд, от грижи или от недоспиване. Но от това на никого няма да му стане по-хубаво – нито на вас, нито на клетото хлапе, на което му се е паднала нервно и депресирано родителско тяло. А и, честно казано, винаги чувството, че си добър, е по-приятно, отколкото, че не си.

Затова и съставяме нещо като списък с мантри, които да си повтаряте по-честичко. Всички те започват с отрицателната частица „не“, но това да не ви притеснява, защото, в крайна сметка, водят до много положителни емоции!

1. Недейте да нервничите

Спокойните родители имат спокойни деца – факт, затова започнете със себе си.

Децата са много чувствителни създания, особено към вашето настроение и много лесно може да им го предадете, защото те са настроени на вашата „емоционална честота“.

За да отглеждате малки деца без да изпадате в криза понякога се иска огромно търпение, запазване на голямо самообладание и съответно – добро разположение на духа.

Лесно е да се каже, но как да се постигне? Ето три прости съвета:

- Наспивайте се добре, дори домашната работа да страда от това.

- Не отказвайте помощ от роднини и близки, ако ви предлагат.

- Старайте се да излизате по-често и да променяте ритъма на всекидневието. Вашето дете наистина се нуждае от щастливи родители.

2. Не се отмятайте от обещанията си

Ако сте дали дума на детето си за нещо, независимо какво е то, непременно изпълнете обещанието си. Това се отнася и за забраните: щом сте забранили нещо веднъж, значи забраната си важи и всички следващи пъти. И няма такова нещо като с мама не може, а с тате - може. Всички членове на семейството трябва да действат синхронизирано в стройна възпитателна стратегия.

3. Не бийте

Ако вдигнете ръка на детето, дори да е за „невинно“ пошляпване, вие го учите да разрешава конфликти от позиция на силата. Малкото ще си мисли, че който е по-голям и по-силен, той е правият. И, когато порасне, може да действа по този начин.

4. Не лъжете

Никога, по никакъв повод. Трябва да ваксинирате детето? Кажете му: "Ще ти направят инжекция, и е малко неприятно, но аз ще бъда до теб." Малкото ви е помолило да направите нещо, а вие сте забравили? Просто се извинете. Защото всяка лъжа, дори най-мъничката, подрива вашия авторитет.

5. Не шантажирайте

„Ако престанеш да крещиш, ще ти дам бонбон“. „Ако не престанеш, няма да гледаш филмче.“ Това са примери за дресура, шантаж и манипулация.

Старайте се винаги да намирате думите, които да убедят детето да направи желаното, само не губете търпение.

6. Не забранявайте

Преди да забраните каквото и да било на детето, помислете важна ли е тази забрана? Въобще забраните не са хубаво нещо. Нека у вас те са колкото се може по-малко, иначе детето просто няма да ги възприема и запомня.

Да, горещата печка, прозореца, улицата и още някои опасни места и неща трябва да са забранени. Обаче всички останали можете да следите с поглед. А ако хлапето се е добрало до вашия скъп телефон или ценен парфюм, не е виновно то, а вие, защото не сте ги прибрали. И не му се сърдете, за него те са трофей.

7. Не давайте лош пример

Глупаво е да обяснявате на малкото за вредата от пушенето, а самите вие да пушите. Обяснението „Аз съм голям/а, за мен може“, не важи. Обяснете, че това е лош навик, с който не можете да се разделите, но ще опитате, и не пушете пред детето – освен, че не е възпитателно, е и вредно за здравето му, а за вашето… много добре знаете.

8. Не се страхувайте да си признавате грешките

Човешко е да се греши, а ние не сме богове и ако например в изблик на гняв сте се развикали на детето, ако сте взели грешно решение или не сте разбрали какво иска, обяснете му непременно, че грешката е ваша и се извинете. Вашият авторитет така няма да се наруши, защото малкото е знае, че не бива да се притеснява, ако сбърка, и ще придобиете ценен опит – и то, и вие. Поне така е на теория – че човек се учи от грешките си.

9. Не се страхувайте, че ще го разглезите

Не се страхувайте да прегръщате, да гушкате, да милвате и целувате – правете го винаги, когато имате възможност, носете го на ръце, подарявайте му неща, давайте му онова, което обича. Щом следвате ясна линия на образование, поведение и възпитание и не се отклонявате от правилата, които сте създали, не бъдете строги във всичко, в крайна сметка има само едно детство!

Марина Атанасова по материали на woman-rules.ru

Коментари
Последни видеа